piątek, 10 października 2008

Chleb z płatkami owsianymi


Kolejny chleb z grupy miękkich i puszystych , zwanych przeze mnie bułkowatymi ;-) Jednak dodatek płatków owsianych sprawia , że ma nieco odmienną strukturę i smak.

Przepis pochodzi z książki Rona Kalenuika "Po prostu pyszne".

P.S. Zawsze , kiedy widzę to nazwisko , mam ochotę poprzestawiać literki , żeby je "spolszczyć" ;-)


Składniki:
- 1 szkl. mleka
- 2 łyżki brązowego cukru (dałam 1 łyżkę białego)
- 1½ łyżeczki soli
- 1 łyżka masła
- 1 szkl. płatków owsianych (użyłam błyskawicznych)
- 1½ łyżeczki drożdży suszonych
- 1/4 szkl. ciepłej wody
- 2½ szkl. mąki

Mleko zagotować , wlać do dużej miski. Mieszając , dodać cukier , sól , masło i płatki owsiane. Wystudzić.
Drożdże rozpuścić w wodzie i odstawić na 10 minut. Następnie połączyć z mieszanką owsianą i 1 szkl. maki , wymieszać. Stopniowo dosypywać resztę mąki i wyrabiać przez około 5 minut (jeśli ciasto wydaje się zbyt gęste , należy dolać trochę wody). Przełożyć do lekko naoliwionej miski , przykryć i odstawić na 1½ godziny.
Wyrośnięte ciasto lekko przerobić , uformować kulę i ponownie odstawić do wyrośnięcia (tym razem powinno to zająć mniej czasu).

Ciasto przełożyć na stolnicę lekko posypaną mąką i uformować bochenek. Włożyć go do posmarowanej tłuszczem foremki (wąskiej , o długości ok. 22 cm) i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Wierzch posmarować białkiem rozmąconym z zimną wodą (ja posmarowałam samą wodą) i piec 35 - 40 minut w temperaturze 190 st.C.

10 komentarzy:

  1. Evenko, chlebek wygląda bardzo mięciutko i puszyście, no i baaardzo smacznie! Pozdrawiam cieplo.

    OdpowiedzUsuń
  2. chlebki to Ty lubisz piec, nie?;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Majanko , dziękuję i pozdrawiam :-)

    Iis , faktycznie lubię - już nie pamiętam kiedy ostatnio kupowałam chleb ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię domowe pieczywko:-) Też nie pamiętam, kiedy ostatni raz byłam w piekarni;-) też mam przepis na chleb z płatkami owsianymi, z blogu Dorotus:-) Chętnie wypróbuję też Twój przepis, bo chociaż składniki takie same, to jednak inne wykonanie:-) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Atinko , też miałam oko na tamten przepis i bardzo możliwe , że jeszcze z niego skorzystam ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. http://svetilnik-m.livejournal.com/137991.html

    Dzenkue bardzo Evenka

    OdpowiedzUsuń
  7. Można tu użyć mąki żytniej??

    OdpowiedzUsuń
  8. Odradzałabym. Chleb jest z gatunku tych delikatnych , o lekko słodkawym posmaku i mąka żytnia raczej by tu nie pasowała. Aczkolwiek zawsze można poeksperymentować ;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zrobiłam z żytniej, bo wyjątkowo innej nie miałam. Smakowo wyszedł super, jednak jest trochę zbity i gliniasty. No i nie za bardzo mi wyrósł ;p

    OdpowiedzUsuń