Kolejny chleb z grupy miękkich i puszystych, zwanych przeze mnie bułkowatymi ;-) Jednak dodatek płatków owsianych sprawia, że ma nieco odmienną strukturę i smak.
Składniki:
- 1 szkl. mleka
- 2 łyżki brązowego cukru (dałam 1 łyżkę białego)
- 1½ łyżeczki soli
- 1 łyżka masła
- 1 szkl. płatków owsianych (użyłam błyskawicznych)
- 1½ łyżeczki drożdży suszonych
- 1/4 szkl. ciepłej wody
- 2½ szkl. mąki
Mleko zagotować, wlać do dużej miski. Mieszając, dodać cukier, sól, masło i płatki owsiane. Wystudzić.
Drożdże rozpuścić w wodzie i odstawić na 10 minut. Następnie połączyć z mieszanką owsianą i 1 szkl. maki, wymieszać. Stopniowo dosypywać resztę mąki i wyrabiać przez około 5 minut (jeśli ciasto wydaje się zbyt gęste, należy dolać trochę wody). Przełożyć do lekko naoliwionej miski, przykryć i odstawić na 1½ godziny.
Wyrośnięte ciasto lekko przerobić, uformować kulę i ponownie odstawić do wyrośnięcia (tym razem powinno to zająć mniej czasu).
Ciasto przełożyć na stolnicę lekko posypaną mąką i uformować bochenek. Włożyć go do posmarowanej tłuszczem foremki (wąskiej, o długości ok. 22 cm) i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Wierzch posmarować białkiem rozmąconym z zimną wodą (ja posmarowałam samą wodą) i piec 35 - 40 minut w temperaturze 190 st.C.
Evenko, chlebek wygląda bardzo mięciutko i puszyście, no i baaardzo smacznie! Pozdrawiam cieplo.
OdpowiedzUsuńchlebki to Ty lubisz piec, nie?;)
OdpowiedzUsuńMajanko , dziękuję i pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńIis , faktycznie lubię - już nie pamiętam kiedy ostatnio kupowałam chleb ;-)
Bardzo lubię domowe pieczywko:-) Też nie pamiętam, kiedy ostatni raz byłam w piekarni;-) też mam przepis na chleb z płatkami owsianymi, z blogu Dorotus:-) Chętnie wypróbuję też Twój przepis, bo chociaż składniki takie same, to jednak inne wykonanie:-) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńAtinko , też miałam oko na tamten przepis i bardzo możliwe , że jeszcze z niego skorzystam ;-)
OdpowiedzUsuńhttp://svetilnik-m.livejournal.com/137991.html
OdpowiedzUsuńDzenkue bardzo Evenka
Proszę bardzo , CBETA :-)
OdpowiedzUsuńMożna tu użyć mąki żytniej??
OdpowiedzUsuńOdradzałabym. Chleb jest z gatunku tych delikatnych , o lekko słodkawym posmaku i mąka żytnia raczej by tu nie pasowała. Aczkolwiek zawsze można poeksperymentować ;-)
OdpowiedzUsuńZrobiłam z żytniej, bo wyjątkowo innej nie miałam. Smakowo wyszedł super, jednak jest trochę zbity i gliniasty. No i nie za bardzo mi wyrósł ;p
OdpowiedzUsuń