piątek, 10 października 2008

Chleb z płatkami owsianymi



Kolejny chleb z grupy miękkich i puszystych, zwanych przeze mnie bułkowatymi ;-) Jednak dodatek płatków owsianych sprawia, że ma nieco odmienną strukturę i smak.


Składniki:

- 1 szkl. mleka

- 2 łyżki brązowego cukru (dałam 1 łyżkę białego)

- 1½ łyżeczki soli

- 1 łyżka masła

- 1 szkl. płatków owsianych (użyłam błyskawicznych)

- 1½ łyżeczki drożdży suszonych

- 1/4 szkl. ciepłej wody

- 2½ szkl. mąki


Mleko zagotować, wlać do dużej miski. Mieszając, dodać cukier, sól, masło i płatki owsiane. Wystudzić.

Drożdże rozpuścić w wodzie i odstawić na 10 minut. Następnie połączyć z mieszanką owsianą i 1 szkl. maki, wymieszać. Stopniowo dosypywać resztę mąki i wyrabiać przez około 5 minut (jeśli ciasto wydaje się zbyt gęste, należy dolać trochę wody). Przełożyć do lekko naoliwionej miski, przykryć i odstawić na 1½ godziny.
Wyrośnięte ciasto lekko przerobić, uformować kulę i ponownie odstawić do wyrośnięcia (tym razem powinno to zająć mniej czasu).

Ciasto przełożyć na stolnicę lekko posypaną mąką i uformować bochenek. Włożyć go do posmarowanej tłuszczem foremki (wąskiej, o długości ok. 22 cm) i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Wierzch posmarować białkiem rozmąconym z zimną wodą (ja posmarowałam samą wodą) i piec 35 - 40 minut w temperaturze 190 st.C.


10 komentarzy:

  1. Evenko, chlebek wygląda bardzo mięciutko i puszyście, no i baaardzo smacznie! Pozdrawiam cieplo.

    OdpowiedzUsuń
  2. chlebki to Ty lubisz piec, nie?;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Majanko , dziękuję i pozdrawiam :-)

    Iis , faktycznie lubię - już nie pamiętam kiedy ostatnio kupowałam chleb ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię domowe pieczywko:-) Też nie pamiętam, kiedy ostatni raz byłam w piekarni;-) też mam przepis na chleb z płatkami owsianymi, z blogu Dorotus:-) Chętnie wypróbuję też Twój przepis, bo chociaż składniki takie same, to jednak inne wykonanie:-) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Atinko , też miałam oko na tamten przepis i bardzo możliwe , że jeszcze z niego skorzystam ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. http://svetilnik-m.livejournal.com/137991.html

    Dzenkue bardzo Evenka

    OdpowiedzUsuń
  7. Można tu użyć mąki żytniej??

    OdpowiedzUsuń
  8. Odradzałabym. Chleb jest z gatunku tych delikatnych , o lekko słodkawym posmaku i mąka żytnia raczej by tu nie pasowała. Aczkolwiek zawsze można poeksperymentować ;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zrobiłam z żytniej, bo wyjątkowo innej nie miałam. Smakowo wyszedł super, jednak jest trochę zbity i gliniasty. No i nie za bardzo mi wyrósł ;p

    OdpowiedzUsuń