czwartek, 5 lutego 2009

Bułeczki francuskie


Mięciutkie i puszyste bułeczki śniadaniowe. Może nie są one typowo francuskie , ale bardzo zbliżone do oryginału i przede wszystkim smaczne. Przepis znalazłam na tej stronie. Wprowadziłam tylko drobną zmianę i zamiast dwóch łyżek cukru dałam jedną (tak też podałam w przepisie).


Składniki:
- 4 szkl. mąki chlebowej
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka cukru
- 1 i 1/2 szkl. ciepłej wody
- 1 łyżka drożdży suszonych
- 1 łyżeczka soli

W dużej misce wymieszać wodę z drożdżami i cukrem , zostawić na 10 minut. Gdy drożdże zaczną bąbelkować , dodać olej , sól , 2 szkl. mąki i wymieszać. Następnie dodawać stopniowo pozostałą mąkę (po 1/2 szklanki) , dobrze wymieszać , wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i wyrabiać około 8 minut , aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do naoliwionej miski , podrzucić kilka razy , żeby ciasto z każdej strony pokryło się warstewką oleju , przykryć folią i zostawić w cieple do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (aż podwoi swoją objętość).
Wyrośnięte ciasto odgazować , wyłożyć z powrotem na stolnicę , podzielić na 16 równych części i uformować z nich kulki. Układać na lekko natłuszczonej blasze , przykryć wilgotną ściereczką (lub lekko naoliwioną folią) i zostawić do wyrośnięcia na około 40 minut. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 200 st.C. Piec 18-20 minut , na złoty brąz.

19 komentarzy:

  1. sliczne!
    az mam ochote siegnac po jedna i zjesc z pyszna wedlinka na sniadanie
    pozdrwaiam karola

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne! Schrupałabym jedną bułeczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jakie piekne okraglutkie buleczki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają pysznie! Pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  5. Są śliczne Evenko! :) Wygladają na bardzo mięciutkie i pyszniutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bułeczki są śliczne, upikę je na niedzielne śniadanie A dzisiaj zrobię pyszne ciasto z Twoich przepisów:z kremem jabłkowo-śmietanowym Odkryłam je niedawno i moja rodzina zupełnie zwariowała na jego punkcie Kiedyś piekłam podobne, tylko placki były z kruchego ciasta i niestety szybko robiły się miękkie i już na drugi dzien ciasto wyglądało okropnie . Twój przepis jest idealny Zapraszam na mojego bloga kulinarnego http://lubie-gotowac.blogspot.com/ Daleko mu do Twojego, ale pocieszam się, że to dopiero moje pierwsze kroki na tym polu Serdecznie pozdrawiam Beata

    OdpowiedzUsuń
  7. Majanko , dziękuję , takie właśnie są ;-)

    Beato , cieszę się , że korzystasz z moich przepisów :-) To ciasto sama bardzo lubię i jedyny problem w tym , że każdy placek trzeba upiec oddzielnie , a to wymaga czasu ;-)
    Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie wyglądają, takie krągłe i rumiane :) Muszą obłędnie pachnieć i smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  9. och ,jak się stęskniłam za twoimi wypiekami pieczywa
    Bułki jak puszek

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękne bułeczki ! Zjadłabym takie na śniadanie - idealne byłyby z masłem i dżemem truskawkowym :) Mniam !

    OdpowiedzUsuń
  11. A! no widać, że puszyste! i to jak puszyste! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszne bułeczki. Upiekłam je dzisiaj na śniadanie i wzystkim smakowały. Chociaż wstałam przed 8 jedliśmy dopiero o 10 , ale co tam w koncu jest niedziela. Z takimi świeżymi bułeczmi to jednak jest trochę pracy. Dałam 2 łyżki cukru , bo u mnie wzyscy lubią słodkie śniadania. Pycha !
    Zajrzyj na moją stronę i zobacz swoje ciasto w moim wykonaniu : lubie-gotowac. blogspot.com
    Pozdrawiam.
    Beata

    OdpowiedzUsuń
  13. Cieszę się , że smakowały :-)
    Z bułeczkami niestety jest trochę pracy i zawsze przynajmniej te 2 godziny trzeba mieć zarezerwowane , ale warto poczekać ;-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Upiekłam te bułeczki:) Są naprawdę pyszne! Dziękuję za przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Mnie chyba nie wyjdą te bułeczki :/ Ciasto było bardzo miękkie i lejące, a teraz przy wyrastaniu nie rosną na wysokość, tylko tak jakby się rozlewają. Nie wiem co zrobiłam nie tak... :/

    OdpowiedzUsuń
  16. Mąki różnią się od siebie wilgotnością i czasami trzeba dosypać trochę więcej.
    Mam jednak nadzieję , że mimo wszystko bułeczki wyszły smaczne :-)

    OdpowiedzUsuń