sobota, 21 lutego 2009

Nutty Chocolate Clusters



Właśnie trwa Czekoladowy weekend. Nie mogłam przepuścić takiej okazji , zwłaszcza , że to ostatnie dni karnawału i przygotowałam takie oto czekoladki. Łatwe do zrobienia , w miarę szybkie i co najważniejsze bardzo smaczne. Należy jednak pamiętać o tym , żeby wyjąć je z lodówki odpowiednio wcześnie , bo na początku czekolada jest twarda jak kamień ;-) Przepis zaczerpnęłam z książki "Chocolate Box".


Składniki na ok. 30 sztuk:
- 175 g białej czekolady
- 100 g ciastek grahamków (mogą być 'digestive' lub zwykłe herbatniki)
- 2/3 szkl. posiekanych orzechów brazylijskich lub 'macadamia' (dałam trochę brazylijskich , a resztę zastąpiłam włoskimi)
- ew. 25 g posiekanego kandyzowanego imbiru (pominęłam)
- 175 g półsłodkiej czekolady

Białą czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej.
Ciastka pokruszyć na małe kawałki , dodać orzechy , ew. imbir i wymieszać z czekoladą. Nabierać czubatą łyżeczkę masy i układać na tacy wyścielonej pergaminem. Schłodzić.
Półsłodką czekoladę również połamać na kawałki i rozpuścić. Lekko przestudzić , zanurzać w niej zastygnięte czekoladki , wyjmować i chwilę trzymać np. na widelcu , aż nadmiar czekolady skapie do miseczki. Następnie układać z powrotem na pergaminie i znowu schłodzić.

16 komentarzy:

  1. ale pysznie wyglądają
    lubię takie małe słodkie cuda
    :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. brzmi smakowicie:) biala czekolada, orzeczy...ciemna czekolada...pychota!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie cudowne ciasteczka:) Chętnie bym schrupała:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo oryginalne! Podobaja mi sie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. podobają mi się te czekoladki. Fajną fakturę mają w środku:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Śliczne czekoladki :-) u mnie zniknęłyby w tempie ekspresowym!!Pozwól, że dodam je do mojej listy przepisów na słodkości :) pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo się cieszę , że Wam się podobają :-)
    Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubie takie male czekoladowe przekaski:D

    OdpowiedzUsuń
  9. Evenko świetne małe czekoladki, słodkie małe co nieco i rozkosz dla podniebienia.:))
    U mnie też coś malenkiego :)
    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają super :)! A w środku mają same pyszności... Takie małe cudeńka na jeden gryz... Mniam :)!

    OdpowiedzUsuń
  11. z brazylijskimi orzechami, mniami

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale ładnie wyglądają, zwłaszcza w przekroju.

    OdpowiedzUsuń
  13. evenko, wyglądają jak wyjęte z bombonierki normalnie. nie wiem, jak to zrobiłaś :) super!

    OdpowiedzUsuń
  14. Dziękuję :-)
    Dobre było , ale szybko zniknęło. Tak to już jest ze słodkimi drobiazgami ;-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Prosto i elegnacko.. To lubię w tym blogu. :-)

    OdpowiedzUsuń