poniedziałek, 2 sierpnia 2010

Ciasto muffinowe lub muffiny z jagodami


Czy może być coś prostszego do upieczenia niż muffiny ? Ano może - ciasto muffinowe ! Skorzystałam z przepisu na typowe muffiny z jagodami i zamiast upiec je w małych foremkach , zrobiłam jedno , duże ciasto. Jednak owoców nie mieszałam z ciastem , jak podaje podstawowy przepis , tylko wysypałam na wierzchu. Po upieczeniu natomiast, całość posmarowałam kremem , który zresztą już od dawna chciałam wypróbować.

Składniki na 12 muffinów lub 1 ciasto:
- 2 szkl. mąki
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
- 1/8 łyżeczki soli
- 2/3 szkl. jasnego brązowego cukru (dałam biały)
- 2 jajka
- 1 szkl. mleka
- 6 łyżek oleju słonecznikowego lub roztopionego i ostudzonego masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 i 1/2 jagód (u mnie pół na pół z malinami)

Mąkę przesiać z solą i proszkiem do pieczenia , wymieszać z cukrem (jeżeli robimy muffiny , to w tym momencie dodajemy również jagody).
W drugiej misce lekko ubić jajka , wymieszać z mlekiem , olejem i ekstraktem waniliowym. Dodać to do "suchych" składników i krótko wymieszać. Gotowe ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem blaszki (23 x 33 cm lub trochę mniejszej) , wierzch posypać owocami i wstawić do nagrzanego do 200 st.C piekarnika. Piec 20-25 minut.
Po wystygnięciu ciasto posmarować kremem.

Krem:
- 100 g serka kremowego
- 1/2 szkl. cukru
- 3/4 szkl. śmietanki 30%
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

W jednej misce utrzeć serek z cukrem i wanilią. W drugiej ubić śmietankę na sztywno. Wszystko razem wymieszać.


Jeżeli chcemy zrobić muffiny , to ciasto rozkładamy do 12 foremek , a potem każdą babeczkę oddzielnie dekorujemy kremem (albo zostawiamy tak , jak jest).

16 komentarzy:

  1. Jak pysznie wygląda to ciacho! Świetny pomysł by upiec jedno duże ciasto zamiast muffinek:) Ja lubię każdą formę i muffiny i ciacho:)

    Pozdrówki Evenko:*

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja ostatnio robiłam odwrotnie. Ciasto z jagodami na tortownicę, które robię od lat zrobiłam w formie muffinek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciacho wyglada bardzo smakowicie:) i jeszcze ta polewa, mniam:)
    ja tez robilam ciasto muffinowe, takie to zawsze sie udaja i sa pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. to ja za muffinami jestem... takie na jeden raz do rączki...
    no ale ciastem też nie pogardziłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ciasta smak jestem sobie w stanie wyobrazic, bo muffinki piekę często. ale ta polewa ciekawi bardzo.

    OdpowiedzUsuń
  6. nazwa cudna!
    i krem zapowiada się pysznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakoś nigdy przez myśl mi nie przeszło, żeby przepis na muffiny wcisnąć do jednej, sporej formy. Świetny pomysł!

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. mmm zapowiada się smakowicie;D świetnie wygląda i masz rację najprostsze, najszybsze - najlepsze;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję za komentarze :-)

    Gdybym miała więcej czasu tego dnia , kiedy je piekłam , to pewnie byłyby tradycyjne muffiny , przyozdobione kremem , ale , że mi się spieszyło to wyszło ciasto ;-)

    OdpowiedzUsuń
  10. ooo ;]
    ja również często zastępuję muffinowe foremki jedną blaszką do ciasta. ale ta polewa... interesująca ;]

    pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń
  11. Evenko toż to dla mnie zbawienie. Muffiny kocham za ich smak i za szybkość wykonania. A teraz będę mogła zrobić je w wielkiej formie i udać, że to "prawdziwe" ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  12. I powstala pysznosc nad pysznosciami :) Pieknie sie prezentuje na zdjeciu.

    OdpowiedzUsuń
  13. ale kapitalny pomysl!!!!!! przy nastepnych muffinkach postaram sie wyprobowac :)
    Pozdrawiam cieplutko po dluzszej przerwie :)

    OdpowiedzUsuń