poniedziałek, 23 sierpnia 2010

Kokosowa krajanka z dżemem (Coconut Jam Slice)



Bardzo lubię kruche ciasta z dżemem. Uwielbiam kokos. W wyniku połączenia jednego i drugiego, po prostu musiało powstać pyszne ciasto. Do popołudniowej kawy lub herbaty... czego chcieć więcej :-) Przepis znaleziony na tym blogu.



Ciasto kruche:

- 1 i 1/4 szkl. mąki

- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1/4 łyżeczki soli

- 3 łyżki cukru

- 125 g zimnego masła

- 1 żółtko


Na wierzch:

- 1/2 szkl. dżemu truskawkowego (lub innego ulubionego)


- 1/2 szkl. cukru

- 2 jajka + 1 białko

- 3 szkl. wiórków kokosowych

- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

- 1 łyżka skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej)

- sok z cytryny (dałam 1 łyżkę)


Przygotować ciasto kruche. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą, cukrem i posiekać z masłem (najwygodniej w malakserze). Następnie dodać żółtko i zagnieść jednolite ciasto. Rozłożyć je na blaszce (u mnie 23 x 33 cm, ale może być mniejsza) wyścielonej pergaminem. Piec w temp. 180 st.C przez ok. 15 minut (aż brzegi lekko się zarumienią). Studzić ok. 5 minut i posmarować dżemem.

Jajka, białko, cukier, wanilię, skrobię i sok z cytryny zmiksować razem. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Masę rozłożyć równo na dżemie, lekko przyciskając łyżką. Całość piec 30-35 minut.


24 komentarze:

  1. cudny ! przydałby mi się taki kawałeczek do porannej kawy ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ooooo,tak....masz racje....to MUSIALO byc pyszne!! tez taki zestawik lubie :)
    POzdrwiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. każda warstwa cieniutka.. każda pyszna. dla mnie najbardziej kokosowa.

    OdpowiedzUsuń
  4. czyli u nas obu pysznie kokosowo. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pysznie! U mnie niestety nie toleruje się wiórków kokosowych, jedynie mleko...
    Może je czymś zamienię?

    OdpowiedzUsuń
  6. Krajanki... Bardzo, bardzo lubię. Taka z dżemem bez wątpienia jest przepyszna!

    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam krajanki :) Kokosowej nie miałam jeszcze okazji robić, ale wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ale smakowite ciasto:) i jak kuszaco wyglada, mniam:)
    tez lubie polaczenie kruchego ciasta i dzemu, i oczywiscie juz mam ochote na Twoje ciacho:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Blog moze i fajny ale tlo nie dalo mi go obejrzec. Te malutkie krateczki bardzo mecza oczy a dodatkowo na takim tle tytul danego wpisu jest nieczytelny :-(

    OdpowiedzUsuń
  10. ok, wybacz komentarz sprzed chwili - strona sie przez dlugi czas nie zaladowala do konca i stad takie uciazliwosci, ktore w poprzednim komentarzu wymienilam, juz wszsytko gra i ogladam i szukam co tu dobrego zrobic :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. o yay, rzeczywiscie swietne małe słodkie co nieco :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Dziękuję za komentarze i zachęcam do wypróbowania :-)

    Amber , jedyny zamiennik jaki przychodzi mi do głowy w tej chwili to płatki migdałowe , najlepiej przypieczone. Jednak nie jestem pewna , czy efekt byłby zadowalający ;-)

    OdpowiedzUsuń
  13. PRZEPYSZNE zdjęcia masz na Blogu:) Próbowałam wybrać najsmaczniejsze i przy Semifreddo zrozumiałam, że jest to nie możliwe:) Każdy przepis, każde zdjecie absolutnie wyjątkowe... no i te kolorowe ciasteczka M&M's :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ojej , dziękuję :-) A ja zawsze patrzę na te swoje zdjęcia bardzo krytycznym okiem , bo mój aparat trochę szwankuje (pomijając już inne niedogodności podczas sesji zdjęciowych)i często nie jestem z nich zadowolona ;-)

    OdpowiedzUsuń
  15. z kokosem musi być super! ostatnio mam ochotę na coś kokosowego :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Podoba mi się! A kokos równiez bardzo lubię, mniam:) Mam na niego fazę:))

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam takie krajanki. Sa bezpretensjonalne i zawsze pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  18. z kokosem wszystko smakuje najlepiej! :)

    OdpowiedzUsuń
  19. świetny przepis :) lubię takie ciasta i zdecydowanie za mało ich piekę, będzie trzeba nadrobić zaległości :)

    OdpowiedzUsuń
  20. zrobiłam, zrobiłam i wyszło PRZEPYSZNIE! dzięki wielkie za super przepis :):)

    OdpowiedzUsuń
  21. Ciasto wygląda pysznie, właśnie wyjęłam z piekarnika swoje...
    Wydaje mi się (a nawet jestem pewna), że czas pieczenia jest stanowczo zbyt długi - czy tylko ja miałam taki problem? Krajankę z masą kokosową musiałam wyjąć już po niecałych 25 min. i troszkę była przypalona :(
    Ale mam nadzieję, że będzie smakowała tak pysznie, jak Twoja :)

    Pozdrawiam i dziękuję za niezmiennie wspaniałe kulinarne inspiracje!

    OdpowiedzUsuń
  22. Witam:)
    Mam jedno pytanie: jaką temperaturę ustawić przy drugim wsadzie do piekarnika? Czy 180st. przy takim czasie pieczenia to nie za dużo dla kokosu?
    Dziękuję i pozdrawiam
    Tomaszowa
    http://tomaszowa-chata.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  23. Ja piekłam w 180 st.C do samego końca , bez problemów :-)

    OdpowiedzUsuń