środa, 26 marca 2014

Babka kajmakowa



Kolejny przepis na babkę. Tym razem w wydaniu kajmakowym, z prażonymi migdałami na wierzchu. Osobiście wolałabym, żeby była trochę bardziej wilgotna (być może za bardzo przesuszyłam ją w piekarniku), ale w sumie wszystko razem, z tą kajmakową polewą i płatkami migdałów tworzą bardzo smaczną całość.




Składniki:

- 5 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
- 3 łyżki cukru
- sok z 1 cytryny
- 100 g masła
- 300 g masy krówkowej (kajmakowej)
- 180 g mąki pszennej
- 100 g skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Dodatkowo:
- 30 g płatków migdałowych, podprażonych


Masę krówkową (300 g) i masło połączyć, delikatnie podgrzewając na małym ogniu. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypać cukier, dodawać po jednym żółtku oraz sok z cytryny. Następnie połączyć z masą kajmakową i wsypać obydwie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, wymieszać za pomocą łopatki.

Formę na babkę (ok. 26 cm średnicy) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, przelać ciasto. Piec w 180°C, przez 45-50 minut. Po upieczeniu jeszcze ciepłą babkę polać sosem kajmakowym i posypać lekko uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.

Sos kajmakowy:
- 100 g masy krówkowej
- 3-4 łyżki mleka lub śmietanki kremówki
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Składniki sosu wymieszać (można lekko podgrzać, żeby lepiej się połączyły).


Na podstawie tego przepisu.

12 komentarzy:

  1. wygląda rewelacyjnie bardzo lubię takie ciasta:) i mnie bardzo podobny przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Babka zawsze kusząco wygląda, ale ta Twoja z tą posypką i kajmakiem...mmniam, pychota:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Twoje ostatnie babki przypomniały mi sentymentalnie babskie posiedzenia koleżanek z pracy mojej mamy.Piekły na zmianę co i rusz inny rodzaj,zasiadały z kawą i gadały, gadały... to był klimat:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam ją w zeszłym roku i też miałam wrażenie, że mogłaby być bardziej wilgotna. Niemniej była smaczna i szybko zniknęła ze stołów :)

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie ten przepis czeka już od jakiegoś czasu i jutro znajdzie się na blogu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  7. Taką kajmakową chętnie bym zjadła. Bosko wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglada bardzo zachecajaco :) Chyba popelnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kolejna wspaniała babka do spróbowania :)

    OdpowiedzUsuń