wtorek, 6 maja 2014

Murzynek błyskawiczny (bez jajek)




Po przerwie przedstawiam Wam przepis na błyskawicznego murzynka bez jajek. Czy jest tak dobry, jak murzynek tradycyjny ? To jak zwykle kwestia gustu, ale według mojej opinii w niczym mu nie ustępuje. Jest pyszny – mięciutki i wilgotny (choć może na takiego nie wygląda). A do tego jeszcze można bardzo szybko przygotować go i to bez pomocy miksera.



Składniki:
- 2 szkl. kwaśnego mleka lub maślanki (użyłam maślanki)
- 1/2 szkl. oleju
- 2 łyżki dowolnego dżemu
- 1 szkl. cukru
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 3 szkl. mąki
- 2 płaskie łyżeczki sody
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- ew. 1-2 łyżeczki przyprawy piernikowej


W dużej misce wymieszać sypkie składniki, dodać pozostałe i wszystko razem dokładnie połączyć (za pomocą łyżki lub miksera). Przelać do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy (ok. 23×33 cm lub nieco mniejszej). Piec w temp. 170-180 st.C przez około 40 minut.
Po wystygnięciu ciasto można oblać polewą czekoladową.




Źródło przepisu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz