Proponuję Wam jeszcze jeden „bezjajeczny” przepis, z dodatkiem maślanki. Tym razem to czekoladowe ciasteczka. Na brzegach przypieczone, w środku wilgotne i lekko ciągnące (trzeba tylko uważać, żeby ich nie przepiec, bo zrobią się zbyt suche). Z podanej porcji wychodzi dosyć dużo ciastek, ale bardzo szybko znikają, zwłaszcza, jeżeli w pobliżu są dzieci ;-)
Składniki:
- 2 szkl. mąki
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 100 g masła
- 1/2 szkl. kakao
- 1 i 1/2 szkl. cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2/3 szkl. maślanki
- 1 szkl. groszków czekoladowych
Mąkę wymieszać z sodą i solą.
Masło rozpuścić, przelać do miski, dodać kakao i dokładnie zmiksować. Następnie dodać cukier, wanilię i maślankę, ponownie zmiksować. Stopniowo wsypywać mąkę i mieszać do momentu, aż składniki dobrze się połączą. Na koniec dodać groszki czekoladowe.
Ciasto nabierać łyżką i kłaść kulki wielkości orzecha włoskiego na blachę wyścieloną pergaminem, w dość dużych odstępach. Piec 10-12 minut w 180 st.C (brzegi ciastek powinny być lekko przypieczone, a środek ciągle bardzo miękki). Po upieczeniu ciasteczka zostawić na blasze na 2-3 minuty, po czym przenieść za pomocą szpatułki na kuchenną kratkę, do całkowitego wystygnięcia.
Z podanego przepisu wychodzi ok. 48 ciastek.
Źródło inspiracji
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz