poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Ciasto cappuccino




Podwójnie biszkoptowe ciasto z dodatkiem cappuccino. Wilgotne, mięciutkie, pyszne. Dla wzmocnienia kawowego smaku można dodać do ponczu łyżeczkę kawy rozpuszczalnej, ale nie jest to konieczne. Biszkopt natomiast dobrze jest upiec dużo wcześniej, żeby łatwiej można go było potem przekroić.


Biszkopt:
- 6 jaj
- 1 szkl. cukru
- 1 i 1/2 szkl. mąki tortowej

Przygotować ciasto biszkoptowe tak jak w tym przepisie. Piec około 35 minut, w blaszce o wymiarach 24×36 cm, wyścielonej tylko na spodzie papierem do pieczenia.


Poncz:
- 7 łyżek cappuccino waniliowego lub śmietankowego
- ew. 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (ja dodałam, ale nie musi być)

Cappuccino i ew. kawę zalać 1/2 litra gorącej wody. Wymieszać i ostudzić.


Masa:
- 500 g serka waniliowego (homogenizowanego)
- 250 g masła
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 200 g mleka w proszku
- 2 łyżki żelatyny

Poza tym:

- 180 g biszkoptów
- kilka kostek czekolady


Serek i masło ogrzać do temp. pokojowej.

Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnej wody (najlepiej w małym garnuszku), odstawić na chwilę (żelatyna w tym czasie napęcznieje), po czym wstawić do garnka z gorącą wodą i mieszać do rozpuszczenia. Odstawić do wystudzenia.

Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie dodawać serek oraz mleko w proszku. Na koniec połączyć z rozpuszczoną żelatyną (najlepiej, żeby miała konsystencję kisielu).

Dobrze wystudzony biszkopt (najlepiej upiec go dzień wcześniej albo przynajmniej kilka godzin) przekroić na dwa równe placki. Dolny placek nasączyć ostudzonym ponczem – niezbyt dużo, tak, żeby powstał na powierzchni marmurkowy wzorek.
Z masy odłożyć kilka łyżek (będzie na wierzch). Pozostałą masę podzielić w misce mniej więcej w stosunku 40% i 60%. Mniejszą część wyłożyć na nasączony biszkopt, wyrównać, na wierzchu poukładać zamaczane w ponczu biszkopty (bardzo krótko, dosłownie 1-2 sekundy), po czym wyłożyć resztę masy. Przykryć drugim plackiem biszkoptowym, nasączyć resztą ponczu i cienko posmarować odłożoną wcześniej masą. Wierzch posypać startą czekoladą i wstawić ciasto do lodówki, najlepiej na całą noc.




Inspiracja

14 komentarzy:

  1. Witam:) Czy masa z tego ciasta pasowałaby do mlecznej kanapki? szukam czegoś mniej słodkiego... I czy dodatek żelatyny jest konieczny? Bozena

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, można tę masę połączyć z innym ciastem. Obawiam się jednak, że dodatek żelatyny jest nieodzowny ze względu na dużą zawartość serka homogenizowanego. Gdyby placki miały być cienko przełożone masą, wtedy można by było spróbować bez żelatyny.

      Usuń
  2. Do biszkoptu nie idzie proszek do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
  3. Pisze Pani że przygotować biszkopt wg przepisu a nie da się go otworzyć.onet mi się otwiera. Oprócz jajek,mąki i cukru co jeszcze idzie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Link już poprawiłam. Wszystko, co było na blog.pl, można znaleźć tutaj wpisując w wyszukiwarkę w lewym, górnym rogu strony.

      Usuń
  4. Witam mamy pytańko czy to ciasto nadawałoby się do paczek weselnych

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masa jest z dodatkiem żelatyny, więc nie powinna się "rozjechać", ale biszkopt jest nasączany, więc mogłoby to przejść na inne ciasta. Chyba, że byłoby zapakowane osobno.

      Usuń
  5. Witam czy do masy z serkiem musi być koniecznie mleko w proszku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie musi, ale jest go całkiem sporo i nadaje takiego specyficznego, mlecznego smaku.
      Chyba, że akcent pada na "w proszku", wtedy tak, nie można go zastąpić mlekiem płynnym ;-)

      Usuń
  6. to ciasto jest przepyszne!!! zawsze daje do ponczu więcej kawy rozpuszczalnej i jest bardziej kawowe

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy jaja w tym biszkopcie ubija się jako całe?Czy najpierw ubija się białka z cukrem a następnie żółtka?

    OdpowiedzUsuń