piątek, 5 września 2014

Ciasto jabłkowo-kokosowe




Przerabiamy jabłka. I to z wielką przyjemnością :-) Dziś proponuję kolejne ciasto ubijane. Oprócz wspomnianych wcześniej jabłek zawiera sporo wiórków kokosowych (w środku i na zewnątrz), rodzynki, a do tego jeszcze banana. Cała gama smaków w jednym, prostym wypieku – polecam :-)



Składniki:
- 1 i ¼ szklanki mąki
- 4 jajka
- 1 niepełna szklanka cukru
- ¾ kostki margaryny
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
- odrobina aromatu waniliowego (dodałam od siebie)

Ponadto:
- 4 jabłka
- 1 duży banan
- ok. ½ szklanki drobnych rodzynek
- 1 i ½ szklanki wiórków kokosowych


Margarynę rozpuścić i zostawić do wystygnięcia.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie wlewać po trochu wystudzoną margarynę (i ew. aromat), nadal miksując na małych obrotach.

Okrągłą formę z kominkiem o średnicy ok. 26 cm, dokładnie wysmarować tłuszczem i obsypać bułka tartą. Wlać część ciasta (nieco mniej niż połowę), ułożyć pokrojone w plasterki: jabłka, a następnie banany. Posypać rodzynkami i 1 szklanką kokosu. Całość zalać pozostałym ciastem, tak by przykryło nadzienie (raczej nie używajmy łyżki do rozprowadzenia, bo ciasto będzie się do niej przyklejało razem z wiórkami). Wierzch posypać pozostałymi wiórkami kokosowymi (½ szklanki).
Piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym na 190 st.C. Gdyby wiórki zaczęły zbyt mocno się przypiekać, wtedy wierzch ciasta można przykryć folią aluminiową ( w moim przypadku nie było to konieczne).


Źródło przepisu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz