czwartek, 5 maja 2016

Ciasto marchewkowo-kokosowe




Zanim zacznę wykorzystywać sezonowe owoce i warzywa, proponuję ciasto z dodatkiem marchwi, do której mamy dostęp przez cały rok :-)

Jest to ciasto marchewkowe na mące razowej, przykryte kołderką z bitej śmietany i wiórków kokosowych. Można zatem znaleźć w nim elementy zdrowe (w postaci warzywa i mąki razowej) oraz całą resztę składników, na którą pokuszą się nawet największe łasuchy ;-) 
 

 
Składniki:
- 160 g masła
- 200 g brązowego cukru
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- starta skórka z 1 pomarańczy (dałam aromat pomarańczowy)
- 1/4 łyżeczki soli (w oryginale 1 łyżeczka)
- 4 jajka
- 120 ml jogurtu naturalnego
- 400 g startej marchwi
- 400 g mąki pszennej razowej
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia (dałam niepełne)

Dodatkowo:
- 250 ml śmietany kremówki (30-36%)
- 2 łyżki cukru pudru
- 50-100 g wiórków kokosowych


Masło, jajka i jogurt ogrzać do temperatury pokojowej.
Masło zmiksować z cukrem, dodać przyprawy, skórkę pomarańczową i sól. Ciągle miksując wbijać po jednym jajku, za każdym razem dokładnie ubijając. Dodać jogurt i startą marchew, a następnie połączyć z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem formy (tortownica 24 cm lub nieco mniejsza), wierzch wyrównać. Piec w temperaturze 180 st.C przez około 1 godzinę (jeżeli używamy mniejszej formy, ciasto będzie grubsze i może potrzebować więcej czasu na upieczenie, nawet 1,5 godziny). Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem.
Upieczone ciasto studzić w formie przez około 10 minut, a następnie wyjąć do całkowitego wystygnięcia.
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Posmarować nią wystudzone ciasto łącznie z bokami i obsypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić w lodówce.



Na podstawie przepisu Rachel Khoo.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz