środa, 29 marca 2017

Babka śmietankowo-budyniowa



Wielkanoc powoli się zbliża, a zatem zapraszam na babkę. 
Przepis jest bardzo prosty i nie trzeba specjalnie "przymierzać się" do niego, wystarczy wcześniej przygotować produkty, aby się ogrzały, a reszta już idzie jak z płatka. Babkę można upiec nawet na tak zwaną ostatnią chwilę. 
W smaku pyszna śmietankowa (lub waniliowa, zależnie od użytego budyniu), nie piaskowa i nie mocno wilgotna, taka w sam raz. Polecam :-)



Składniki:
- 6 jaj (białka oddzielnie)
- 1 i 1/2 szkl. cukru
- 3 torebki budyniu waniliowego lub śmietankowego (w sumie 120 g proszku budyniowego)
- 1 i 1/2 szkl. mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 szkl. śmietanki (użyłam 36%)
- szczypta soli


Wszystkie składniki ogrzać do temperatury pokojowej.

Żółtka utrzeć z cukrem na jasną masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i budyniem, stopniowo dodawać do masy na przemian ze śmietanką.  Na koniec dodać pianę ubitą z białek ze szczyptą soli, delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką.  Ciasto wyłożyć do wysmarowanej masłem dużej formy z kominkiem (ok. 26 cm średnicy). Piec w temperaturze 180 st.C przez około 50 minut (sprawdzić patyczkiem). Po upieczeniu babkę pozostawić w formie na ok. 15 minut, po czym wyjąć na kratkę do całkowitego wystygnięcia.

Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub polukrować (u mnie lukier taki, jak w tym przepisie).
________________________________________
Zapraszam do Pasażu - duży wybór form na babki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz