piątek, 7 lipca 2017

3 bit truskawkowy



Popularny 3 bit, tym razem w letniej wersji truskawkowej. 
Ciasto jest na bazie herbatników, więc nie wymaga pieczenia, za to powinno spędzić w lodówce dłuższy czas, aby herbatniki zmiękły i dobrze się kroiły. A gdy już odczekamy (lub prześpimy ;-) ten czas, wtedy możemy delektować się smakiem tego wybornego ciasta.





 Składniki:
- 2 duże paczki herbatników (po 250 g)

Krem budyniowy:
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
- 500 ml mleka
- 4 czubate łyżki cukru
- 200 g masła (temp. pokojowa)

Z mleka odlać pół szklanki i wymieszać z proszkiem budyniowym. Resztę mleka zagotować z cukrem. Wlać rozrobiony budyń i jeszcze raz zagotować. Zmniejszyć płomień i podgrzewać ciągle mieszając przez około 1 minutę (budyń powinien być ciągnący się i jedwabisty). Ostudzić od czasu do czasu mieszając.
Masło utrzeć mikserem na puszystą masę, stopniowo dodawać ostudzony do temperatury pokojowej budyń i ubijać na wysokich obrotach.

Blaszkę o wymiarach 23 x 33 cm wyścielić papierem do pieczenia. Na spodzie ułożyć warstwę herbatników, następnie wyłożyć krem budyniowy i przykryć drugą warstwą herbatników. Wstawić do lodówki.

Masa truskawkowa:
- 500 g truskawek
- 3 łyżki cukru
- 1 galaretka truskawkowa

Truskawki dokładnie zmiksować (np. za pomocą blendera), zagotować z cukrem. Następnie odstawić z ognia, wsypać galaretkę i mieszać do jej rozpuszczenia. Wystudzić i schłodzić. Gdy masa lekko zacznie tężeć, należy rozprowadzić ją na cieście i przykryć jeszcze jedną warstwą herbatników. Całość ponownie wstawić do lodówki do stężenia.

Masa śmietankowa:

- 500 ml słodkiej śmietanki (30%)
- 125 g serka mascarpone (lub 2 op. śmietan-fixu)
- 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

- 1/2 tabliczki czekolady (mlecznej lub deserowej)

Mocno schłodzoną śmietankę wraz z serkiem mascarpone (lub śmietan-fixami) oraz cukrem pudrem umieścić w misie miksera i ubijać, aż masa zgęstnieje (na sztywno). Wyłożyć na ciasto i wyrównać. Wierzch posypać startą czekoladą. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin.

Uwagi:

Gdyby budyń po wystygnięciu mocno zesztywniał, można go przed dodaniem do masła osobno zmiksować, aby rozluźnić jego strukturę.




31 komentarzy:

  1. Wygląda obłędnie! Idealne, eleganckie ciasto na zakończenie sezonu truskawkowego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :-) Truskawek zbyt dużo w tym roku nie miałam, ale chciałam dodać choć jeden nowy przepis z truskawkami.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  2. Mam już ten przepis, ale jeszcze go nie wypróbowałam. Wygląda rzeczywiście obłędnie i pewnie też tak smakuje.:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajna, letnia wersja ciasta - dodatek truskawek musi fajnie je odświeżać :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzień dobry. Mam pytanko.. Można użyć truskawek mrożonych ? Jeśli tak to zwiększyć ilość galaretki, czy wystarczy tylko odsączyć dokładnie truskawki po rozmrożeniu ? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po zmiksowaniu truskawek ma być 500 ml, nie zwiększać ilości galaretki.

      Usuń
  5. zrobiłam dzisiaj, doznania smakowe nie do opisania, pyyyychota ;)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm, musiał być jeszcze lepszy niż klasyczny :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy zamiast truskawek można użyć malin? ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można. Ja bym tylko radziła przetrzeć je przez sitko, aby pozbyć się pestek.
      Poza tym przypominam, że puree z owoców ma być 500 ml, więc wagowo może być różnie - 500 g to taka waga "wyjściowa" ;-)

      Usuń
  8. Ciasto bardzo smaczne , lekkie, nie za bardzo słodkie !! W sam raz na lato. Zrobiłam je z portugalskich truskawek , a te jedynie mają samą wodę i są bez smakowe- ale i tak wyszło bardzo smaczne. Do ponownego przygotowania latem z naszych polskich truskawek. Tak więc kolejny przepis godny polecenia !

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy jeśli użyje truskawek tak z 800 g to dodawać 2 galaretki czy wtedy będzie za gęste?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proponuję najpierw zmiksować truskawki, przelać do miarki i sprawdzić ile tego faktycznie jest. Jeżeli wyjdzie ok. 800 ml, to mogą być dwie galaretki, a jeśli mniej to dać jedną galaretkę i np. połowę drugiej lub trochę żelatyny.

      Usuń
  10. Moje ulubione :D Pycha !!!!!

    OdpowiedzUsuń
  11. What type of biscuits do you recommend using?

    OdpowiedzUsuń
  12. Super przepis. Ciasto wyszlo przepyszne. Tak jak i wszystkie pozostale, ktore pieklam z Twojego bloga. :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Dzisiaj robiłam to ciasto i krew mnie zależała. Najpierw budyń z masłem się zdarzył. Wrzuciłam i za drugim razem nie mogłam się pozbyć grudek budyniu. Podałam się i wyłożyłam taką masę na herbatniki i kiedy myślałam, że najgorsze już za mną, to masa z truskawek nie chciała gęstnieć (po 1,5 godzinie w zimnej wodzie). Gdzie ja popełniłam błąd? Komuś to ciasto wyszło? Bo ja robiłam je pierwszy i ostatni raz z tego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  14. Do ugotowanego budyniu wsypałam galaretke cytrynowa i po ostudzeniu zmiksowalam z maslem Wyszło pytanie! Do ubitej śmietany dodałam teżejaca galaretke cytrynowa Bardzo smaczne ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  15. Mistrzynią wypieków nie jestem 🙈😁ale to ciasto wyszło mi perfekt 👌przepyszne i napewno zagości jeszcze na moim stole 😁

    OdpowiedzUsuń
  16. A ja mam pytanie na jaką blaszkę ten przepis?

    OdpowiedzUsuń
  17. To ja tez mam male pytanie czy jak się smietane serek i cukier ubija to wszytsko za jednym razem jak pisze ? Czy najpierw ubić smietane i potem serek i cukier?

    OdpowiedzUsuń
  18. Ciasto obłędnie dobre robiłam już dwa razy z mrożonych truskawek.

    OdpowiedzUsuń
  19. Zrobiłam to ciasto i wyszło bardzo dobre

    OdpowiedzUsuń
  20. Super przepis , ja po ułożeniu herbatników posmarowałam je mlekiem żeby zmiekły i na górę zamiast czekolady pokroiłam truskawki 😊

    OdpowiedzUsuń
  21. Super ciacho, zrobiłam i zjadłam, nie za słodkie, bardzo smaczne

    OdpowiedzUsuń