piątek, 7 lipca 2017

3 bit truskawkowy



Popularny 3 bit, tym razem w letniej wersji truskawkowej. 
Ciasto jest na bazie herbatników, więc nie wymaga pieczenia, za to powinno spędzić w lodówce dłuższy czas, aby herbatniki zmiękły i dobrze się kroiły. A gdy już odczekamy (lub prześpimy ;-) ten czas, wtedy możemy delektować się smakiem tego wybornego ciasta.





 Składniki:
- 2 duże paczki herbatników (po 250 g)

Krem budyniowy:
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
- 500 ml mleka
- 4 czubate łyżki cukru
- 200 g masła (temp. pokojowa)

Z mleka odlać pół szklanki i wymieszać z proszkiem budyniowym. Resztę mleka zagotować z cukrem. Wlać rozrobiony budyń i jeszcze raz zagotować. Zmniejszyć płomień i podgrzewać ciągle mieszając przez około 1 minutę (budyń powinien być ciągnący się i jedwabisty). Ostudzić od czasu do czasu mieszając.
Masło utrzeć mikserem na puszystą masę, stopniowo dodawać ostudzony do temperatury pokojowej budyń i ubijać na wysokich obrotach.

Blaszkę o wymiarach 23 x 33 cm wyścielić papierem do pieczenia. Na spodzie ułożyć warstwę herbatników, następnie wyłożyć krem budyniowy i przykryć drugą warstwą herbatników. Wstawić do lodówki.

Masa truskawkowa:
- 500 g truskawek
- 3 łyżki cukru
- 1 galaretka truskawkowa

Truskawki dokładnie zmiksować (np. za pomocą blendera), zagotować z cukrem. Następnie odstawić z ognia, wsypać galaretkę i mieszać do jej rozpuszczenia. Wystudzić i schłodzić. Gdy masa lekko zacznie tężeć, należy rozprowadzić ją na cieście i przykryć jeszcze jedną warstwą herbatników. Całość ponownie wstawić do lodówki do stężenia.

Masa śmietankowa:

- 500 ml słodkiej śmietanki (30%)
- 125 g serka mascarpone (lub 2 op. śmietan-fixu)
- 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

- 1/2 tabliczki czekolady (mlecznej lub deserowej)

Mocno schłodzoną śmietankę wraz z serkiem mascarpone (lub śmietan-fixami) oraz cukrem pudrem umieścić w misie miksera i ubijać, aż masa zgęstnieje (na sztywno). Wyłożyć na ciasto i wyrównać. Wierzch posypać startą czekoladą. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin.

Uwagi:

Gdyby budyń po wystygnięciu mocno zesztywniał, można go przed dodaniem do masła osobno zmiksować, aby rozluźnić jego strukturę.




12 komentarzy:

  1. Wygląda obłędnie! Idealne, eleganckie ciasto na zakończenie sezonu truskawkowego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :-) Truskawek zbyt dużo w tym roku nie miałam, ale chciałam dodać choć jeden nowy przepis z truskawkami.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  2. Mam już ten przepis, ale jeszcze go nie wypróbowałam. Wygląda rzeczywiście obłędnie i pewnie też tak smakuje.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorąco zachęcam do wypróbowania :-)

      Usuń
  3. Fajna, letnia wersja ciasta - dodatek truskawek musi fajnie je odświeżać :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzień dobry. Mam pytanko.. Można użyć truskawek mrożonych ? Jeśli tak to zwiększyć ilość galaretki, czy wystarczy tylko odsączyć dokładnie truskawki po rozmrożeniu ? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po zmiksowaniu truskawek ma być 500 ml, nie zwiększać ilości galaretki.

      Usuń
  5. zrobiłam dzisiaj, doznania smakowe nie do opisania, pyyyychota ;)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm, musiał być jeszcze lepszy niż klasyczny :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy zamiast truskawek można użyć malin? ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można. Ja bym tylko radziła przetrzeć je przez sitko, aby pozbyć się pestek.
      Poza tym przypominam, że puree z owoców ma być 500 ml, więc wagowo może być różnie - 500 g to taka waga "wyjściowa" ;-)

      Usuń