czwartek, 13 lipca 2017

Kruszonkowe ciasto z jagodami



Proste, kruche ciasto z jagodami. Tak kruche, że nie trzeba go nawet zagniatać - powinno mieć konsystencję kruszonki (stąd też jego nazwa). Jednak po upieczeniu wcale się nie rozsypuje, więc bez obaw - będzie pysznie :-)
Jeżeli nie macie jagód, można je zastąpić borówką amerykańską, z tym, że warto połączyć ją wcześniej z sokiem z cytryny dla bardziej wyrazistego smaku.






Ciasto kruszonkowe:
- 390 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 225 g masła
- 1 duże jajko
- odrobina aromatu waniliowego

Nadzienie:
- 500 g jagód
- 100 g cukru
- 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej


Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. Dodać pokrojone, zimne masło, jajko i aromat waniliowy, wszystko razem posiekać. Powinna powstać masa przypominająca kruszonkę. Połowę wyłożyć do natłuszczonej formy (23 x 33 cm) i lekko docisnąć do spodu.
Jagody wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną, równomiernie rozłożyć na cieście w blaszce. wierzch posypać pozostałym ciastem w formie kruszonki.
Piec w temperaturze 190 st.C przez ok. 45 minut, na rumiano.
Przed krojeniem całkowicie wystudzić.

Uwagi:
Zamiast jagód można użyć borówek amerykańskich, wtedy do nadzienia warto dodać sok wyciśnięty z całej cytryny.  Natomiast w miejsce aromatu waniliowego można użyć startej skórki cytrynowej wedle uznania.




Na podstawie tego przepisu.

5 komentarzy:

  1. Fajne i proste ciasto - wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ ma kolor! Coś pięknego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wypróbowane, mężczyzna zadowolony, pełny sukces :), pyszne, zastanawiam się, czy sprawdziłoby się jako serniczek, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń