poniedziałek, 27 listopada 2017

Salceson - ciasto z butelki



Proste ciasto deserowe, bez pieczenia. Z wyglądu przypomina blok, ale to tylko pozory, różni się od niego smakiem i konsystencją. A dlaczego to ciasto "z butelki"?  Ponieważ jego formę kształtuje plastikowa butelka. Po zastygnięciu ciasta butelkę rozcina się i łatwo zdejmuje.
Ten słodki salceson podobno kiedyś był bardzo popularny, ja jednak poznałam go dopiero teraz. Jak wrażenia ? Całkiem przyjemny deser, z tym, że dodałabym do niego więcej ciastek i trochę mniej kakao.



Składniki:
- 200 g herbatników*
- 250 g margaryny lub masła
- 2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 80 g ciemnego kakao**
- 7 łyżeczek żelatyny
- rodzynki (opcjonalnie)

Ponadto:
- 1 plastikowa butelka o pojemności 1,5 l i gładkiej powierzchni

*Lepiej jest dodać więcej herbatników. U mnie po napełnieniu butelki dolną część stanowiła tylko kakaowa galaretka.
**Ja dałam 60 g, ale jak dla mnie wystarczyłoby nawet 40 g.

Żelatynę wsypać do szklanki i zalać zimną, przegotowaną wodą (tylko tyle wody, aby namoczyć żelatynę).
Margarynę rozpuścić w rondelku. Do margaryny dodaj cukier, kakao oraz mleko, wymieszać i zagotować. Zestawić z ognia, dodać namoczoną żelatynę, mieszając aż do jej rozpuszczenia. W razie trudności można jeszcze trochę podgrzać całość, ale już nie gotować.
Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Herbatniki pokruszyć na mniejsze kawałki i dodać (wraz z rodzynkami) do płynnej, kakaowej masy.
W plastikowej butelce odciąć górną część (około 3 cm od gwintu) i napełnić masą kakaowo-ciasteczkową.
Wstawić na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc) w pozycji pionowej. 
Aby wyjąć ciasto, należy przeciąć delikatnie butelkę wzdłuż. Gdy powietrze dostanie się między deser a butelkę, ciasto powinno dać się łatwo wysunąć.
Kroić na plastry, przechowywać w lodówce.


Na podstawie tego przepisu.

4 komentarze:

  1. ooo a ja myślałam zawsze to blok w butelce:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też tak wcześniej myślałam, dopóki nie przeczytałam, że to z żelatyną, a nie z mlekiem w proszku :-)

      Usuń
  2. ta masa jest chrupiąca czy bardziej gumowa? chodzi mi o to czy jest to miękkie czy raczej do pochrupania?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miękkie i elastyczne. Przypomina salceson nie tylko z wyglądu :-)

      Usuń