czwartek, 23 listopada 2017

Szarlotka tradycyjna



Szarlotka to jedno z najpopularniejszych ciast, nie tylko w okresie jesienno-zimowym, ale i przez cały rok.
Dla niektórych z was tradycyjna szarlotka koniecznie musi zawierać surowe jabłka, starte na tarce lub cieniutko pokrojone. Inni wolą jabłka uprażone z dodatkiem przypraw. Ja od pewnego czasu wolę tę drugą opcję, ale niczego nie narzucam - można zrobić wedle własnego uznania, bo oprócz sposobu przygotowania jabłek, właściwie nic więcej w przepisie nie zmienia się.





Składniki:
- 600 g mąki
- 3/4 szkl. cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 250 g margaryny (lub masła)
- 3 żółtka
- 1 całe jajko
- odrobina aromatu waniliowego

- ok. 1 i 1/2 l uprażonych jabłek*, posłodzonych do smaku, przyprawionych cynamonem i wymieszanych z 2-3 łyżkami tartej bułki
*Można też użyć jabłek surowych, o wyrazistym smaku, startych na tarce o dużych oczkach - dodatki bez zmian (cukier, cynamon, tarta bułka).


Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Następnie posiekać z margaryną, dodać żółtka oraz jajko i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na połowę - jedną zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika (na 30-60 minut), a drugą rozwałkować i położyć na spód blaszki (24 x 36 cm) wyścielonej papierem do pieczenia. Blaszkę z ciastem odstawić w chłodne miejsce** na czas mrożenia.
Po tym czasie jabłka wyłożyć na ciasto, wierzch posypać startym ciastem mrożonym. Piec w temperaturze 200 st.C przez około 35 minut (przy użyciu surowych jabłek warto podpiec kilka minut dłużej).
Przed podaniem całkowicie wystudzić i posypać cukrem pudrem.

**Jeżeli nie mamy akurat takiego miejsca, to można zostawić ciasto nie rozwałkowane, zawinąć w folię i włożyć do lodówki. Rozwałkować na krótko przed pieczeniem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz