wtorek, 27 marca 2018

Wielkanocna babka z serkiem mascarpone



Jeszcze jedna babka - wyjątkowa, prawdziwie świąteczna. Bez masła, margaryny, czy oleju, za to z serkiem mascarpone oraz białą czekoladą. Można też dodać do niej posiekaną gorzką czekoladę lub rodzynki, ale i bez tego dodatku jest pyszna. Mięciutka, wilgotna i długo zachowuje świeżość. Bardzo polecam !



Składniki:
- 500 g serka mascarpone
- 50 ml słodkiej śmietanki
- 75 g białej czekolady
- 300 g mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 4 duże jajka
- 250 g cukru pudru
- 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
- odrobina aromatu waniliowego
- 1 łyżka koniaku (można pominąć)

- 100 g posiekanej gorzkiej czekolady lub rodzynków (wedle uznania, ja niczego nie dodawałam)


Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Śmietankę mocno podgrzać, dodać połamaną białą czekoladę i rozpuścić. Przestudzić, po czym zmiksować z serkiem mascarpone, wanilią i koniakiem (jeśli używamy).
Jajka ubić do podwojenia objętości, dodać cukier puder i ubijać przez około 10 minut. Następnie połączyć z masą serową (mikserem na najniższych obrotach), dodać skórkę cytrynową. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodając do ciasta po 1/3 porcji na raz. Na koniec dodać rodzynki (jeśli używamy) wymieszane z 1 łyżką mąki lub posiekaną czekoladę.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej margaryną  i posypanej mąką formy z kominkiem (26 cm średnicy). Piec w temperaturze 180 st.C przez 40-45 minut.
Wystudzoną babkę można oblać lukrem i posypać lekko uprażonymi płatkami migdałowymi.

Uwagi:

Serek mascarpone można zastąpić serkiem kremowym typu Philadelphia lub Almette, zmniejszając jednak jego ilość do 400 g. W zamian za to należy dodatkowo ubić go ze 100 ml śmietanki kremówki.
Lukier można przygotować z 2 łyżek soku z cytryny, podgrzanej kwaśnej śmietany lub 1 białka, dodając tyle cukru pudru, aby otrzymać pożądaną konsystencję (mniej niż 1 szkl.).



Na podstawie tego przepisu.

10 komentarzy:

  1. Akurat mam mascarpone i nie wiedziałam co z nim zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłem wszystko wg przepisu i podzieliłem ciasto na dwie części, bo nie miałem foremki z kominem. I wyszedł zakalec! Czy to kwestia formy? Specjalnie wlałem mniej ciasta żeby wyszły dwie mniejsze babki ;/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy na pewno dałeś dużą łyżkę proszku do pieczenia ?

      Usuń
  3. Bardzo proszę o pomoc. Było na blogu ciasto z mleka w proszk, przekładane masą kajmakową i herbatnikami nie wiem jak się nazywało nie mogę go znależć.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapewne chodzi o to: https://www.arabeskawaniliowa.pl/2015/10/ciasto-maxi-king.html

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję za szybką odpowiedz. Robię to ciasto na urodziny syna, jest już sprawdzone i bardzo pyszne.

      Usuń
  4. Rewelka,właśnie mam na talerzyku!Zamiast koniaku dodałam rum brązowy.Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda super i zapewne tak samo smakuje

    OdpowiedzUsuń