piątek, 23 marca 2018

Zaparzana drożdżowa babka waniliowa



Piekłam już wcześniej podobną babkę i wiem, że zaparzanie to dobry sposób na zachowanie świeżości ciasta drożdżowego. Babka z tego przepisu wychodzi puszysta i wilgotna jednocześnie. A to właśnie oznacza, że będzie smaczna zarówno pierwszego jak i kolejnego dnia po upieczeniu. Do babek często dodaje się rodzynki, ale nie wszyscy je lubią, więc tym razem użyłam suszonej żurawiny.




Składniki:
- 500 g mąki
- 1 opak. drożdży suszonych (instant)
- 250 ml mleka
- 4 żółtka
- 1 całe     jajko
- 120 g cukru
- 100 g masła (rozpuszczonego, ciepłego)
- 3 łyżeczki cukru z wanilią
- 50 g żurawiny suszonej


Formę na babkę o śr. 22-26 cm nasmarować tłuszczem i oprószyć mąką.

Przesiać mąkę, z tego odsypać 1 szklankę do miski. Zagotować mleko i gorącym zalać mąkę w misce.
Do pozostałej ilości mąki dodać drożdże i wymieszać. Zaparzoną mąkę (przestudzoną) połączyć z  mąką z drożdżami.
Żółtka i jajko utrzeć z cukrem, po czym dodać do mąki wraz z rozpuszczonym masłem i cukrem waniliowym. Ciasto wyrabiać, aż składniki dobrze się połączą.
Żurawinę oprószyć mąką i na koniec także dodać do ciasta.
Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, zagnieść je jeszcze raz, a następnie przełożyć do formy, przykryć i odstawić ponownie do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie, wstawić je do piekarnika nagrzanego do 170 st.C i piec przez ok. 40 minut, do tzw.  suchego patyczka.
Upieczoną babkę wyjąć z piekarnika, pozostawić w formie na 10 minut, a następnie wyjąć i odłożyć do wystygnięcia.

Lukier:
- 1-2 łyżki kwaśnej śmietany
- ok. 150 g cukru pudru
- odrobina aromatu waniliowego

Dodatkowo:
- 1-2 łyżki żurawiny suszonej

Śmietanę mocno podgrzać. Mieszając dodawać cukier puder, do uzyskania odpowiedniej gęstości. Na koniec dodać aromat waniliowy. Polać babkę, a następnie posypać żurawiną.

Na podstawie przepisu z tej strony.


7 komentarzy:

  1. w moim rodzinnym domu babka drożdżowa to zawsze była obowiązkowa pozycja na Wielkanoc :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas niekoniecznie ze względu na to, że szybko traciła świeżość, ale taka zaparzana to co innego :-)

      Usuń
  2. Babka gotowana tez jest rewelacyjna w smaku i tez nie traci na następny dzień wilgotnosci

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gotowana drożdżowa ?

      Usuń
    2. nie , z proszkiem do pieczenia.Specjalna forma jest do gotowania babki

      Usuń
    3. Wiem, że są babki gotowane i od dawna przymierzam się do zakupienia specjalnej formy i zrobienia takowej. Myślałam jednak, że ktoś próbował "ugotować" babkę drożdżową. Swoją drogą mógłby to być całkiem dobry pomysł :-)

      Usuń
  3. Moja babcia zawsze taką robiła, przepyszna!

    OdpowiedzUsuń