Jeszcze jedna babka - wyjątkowa, prawdziwie świąteczna. Bez masła, margaryny, czy oleju, za to z serkiem mascarpone oraz białą czekoladą. Można też dodać do niej posiekaną gorzką czekoladę lub rodzynki, ale i bez tego dodatku jest pyszna. Mięciutka, wilgotna i długo zachowuje świeżość. Bardzo polecam !
Składniki:
- 500 g serka mascarpone
- 50 ml słodkiej śmietanki
- 75 g białej czekolady
- 300 g mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 4 duże jajka
- 250 g cukru pudru
- 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
- odrobina aromatu waniliowego
- 1 łyżka koniaku (można pominąć)
- 100 g posiekanej gorzkiej czekolady lub rodzynków (wedle uznania, ja niczego nie dodawałam)
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Śmietankę mocno podgrzać, dodać połamaną białą czekoladę i rozpuścić. Przestudzić, po czym zmiksować z serkiem mascarpone, wanilią i koniakiem (jeśli używamy).
Jajka ubić do podwojenia objętości, dodać cukier puder i ubijać przez około 10 minut. Następnie połączyć z masą serową (mikserem na najniższych obrotach), dodać skórkę cytrynową. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodając do ciasta po 1/3 porcji na raz. Na koniec dodać rodzynki (jeśli używamy) wymieszane z 1 łyżką mąki lub posiekaną czekoladę.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej margaryną i posypanej mąką formy z kominkiem (26 cm średnicy). Piec w temperaturze 180 st.C przez 40-45 minut.
Wystudzoną babkę można oblać lukrem i posypać lekko uprażonymi płatkami migdałowymi.
Uwagi:
Serek mascarpone można zastąpić serkiem kremowym typu Philadelphia lub Almette, zmniejszając jednak jego ilość do 400 g. W zamian za to należy dodatkowo ubić go ze 100 ml śmietanki kremówki.
Lukier można przygotować z 2 łyżek soku z cytryny, podgrzanej kwaśnej śmietany lub 1 białka, dodając tyle cukru pudru, aby otrzymać pożądaną konsystencję (mniej niż 1 szkl.).
Na podstawie tego przepisu.
wspaniała!
OdpowiedzUsuńAkurat mam mascarpone i nie wiedziałam co z nim zrobić :D
OdpowiedzUsuńZrobiłem wszystko wg przepisu i podzieliłem ciasto na dwie części, bo nie miałem foremki z kominem. I wyszedł zakalec! Czy to kwestia formy? Specjalnie wlałem mniej ciasta żeby wyszły dwie mniejsze babki ;/
OdpowiedzUsuńCzy na pewno dałeś dużą łyżkę proszku do pieczenia ?
UsuńBardzo proszę o pomoc. Było na blogu ciasto z mleka w proszk, przekładane masą kajmakową i herbatnikami nie wiem jak się nazywało nie mogę go znależć.
OdpowiedzUsuńZapewne chodzi o to: https://www.arabeskawaniliowa.pl/2015/10/ciasto-maxi-king.html
UsuńBardzo dziękuję za szybką odpowiedz. Robię to ciasto na urodziny syna, jest już sprawdzone i bardzo pyszne.
UsuńRewelka,właśnie mam na talerzyku!Zamiast koniaku dodałam rum brązowy.Polecam!
OdpowiedzUsuńwygląda rewelacyjnie :D
OdpowiedzUsuńWygląda super i zapewne tak samo smakuje
OdpowiedzUsuń