czwartek, 6 grudnia 2018

Drożdżówka dyniowa bez jajek



Doskonała drożdżówka dyniowa, bez dodatku jajek. W pięknym, słonecznym kolorze, puszysta i wilgotna jednocześnie. Najlepsza oczywiście na świeżo, ale odpowiednio przechowana, także następnego dnia będzie bardzo dobra.
Piekłam ją już trzy razy w krótkim czasie i to z półtorej porcji, więc o czymś to świadczy :-) Wykorzystałam do niej tylko część swojej ostatniej dyni i jeszcze sporo jej zostało, więc możliwe, że to nie koniec dyniowego wypiekania ;-)


 Składniki:
- 200 g dyni (waga po obraniu)
- 3/4 szkl. mleka
- 30 g świeżych drożdży
- 120 g margaryny
- 500 g mąki
- 130 g cukru + 1 łyżka
- szczypta soli
- aromat pomarańczowy (ok. 1/2 fiolki)

Obraną dynię pokroić na małe kawałeczki i rozgotować w mleku, na małym ogniu, pod przykryciem (zajmie to ok. 40 minut). Odstawić do wystygnięcia.
Margarynę roztopić i także odstawić, aby przestygła.
Drożdże pokruszyć do miseczki, posypać cukrem i odstwić do wyrośnięcia.

Mąkę, cukier i sól wsypać do miski. Dodać wyrośnięte drożdże, wystudzoną (lekko ciepłą)dynię i margarynę oraz aromat pomarańczowy. Wszystko razem dokładnie wyrobić i przełożyć do blaszki (9 x 33 cm) wyścielonej papierem do pieczenia. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny (może to zająć więcej lub mniej czasu, zależnie od temperatury). Ciasto powinno ponad dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
Piec w temperaturze 180 st.C przez ok. 35 minut (sprawdzić patyczkiem).

Upieczone i wystudzone ciasto można polukrować (1 łyżkę kwaśnej śmietany mocno podgrzać, zdjąć z ognia, dodać kilka kropli aromatu pomarańczowego i tyle cukru pudru, aby otrzymać dosyć gęsty lukier).

Na podstawie tego przepisu.

2 komentarze:

  1. Ale puchata, świetny kolor no i bez jajek ! :) Jeszcze jedna dynia czeka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie taką zjem. :) Dyniowa i puszysta... na bank pyszna. Prezentuję się naprawdę smakowicie. :) Pozdrawiam serdecznie. :)

    OdpowiedzUsuń