Makowca japońskiego zapewne już poznaliście (to taki z dodatkiem startych jabłek), ale ten jest trochę inny. W przeciwieństwie do wersji podstawowej, jego spód i wierzch stanowi kruche ciasto orzechowe. To wyjątkowo udane połączenie.
Kruche ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g zmielonych orzechów laskowych
- 2 żółtka
- 100 g cukru trzcinowego
- 200 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa makowo-jabłkowa:
- puszka masy makowej (ok. 900 g)
- 120 g masła
- 30 g cukru trzcinowego
- 2 żółtka
- 40 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 40 g kaszy manny
- 100 g rodzynków
- ok. 400 g jabłek (waga po obraniu i wykrojeniu gniazd nasiennych)
- 4 białka
Kruche ciasto:
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, wymieszać z cukrem i zmielonymi orzechami. Dodać pokrojone na kawałki masło, posiekać razem. Następnie dodać żółtka, wymieszać i wyrobić palcami na kruszonkę.
Gdyby jednak ciasto było zbyt klejące aby powstała kruszonka, można je zagnieść i uformować wałek. Następnie podzielić na dwie części (mniej więcej 2/3 i 1/3), zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na 2 godziny lub do lodówki na kilka godzin.
Kruszonki nie musicie schładzać, ale możecie. Ja swoją wsypałam do plastikowego pojemnika i wstawiłam do lodówki na całą noc.
Większą częścią kruszonki (lub startego ciasta) posypać równomiernie dno blaszki (23 x 33 cm), wyścielonej papierem do pieczenia. Podpiec wstępnie w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 10-12 minut (ciasto powinno pozostać blade). Odstawić do wystygnięcia.
Masa makowo - jabłkowa:
Masło roztopić i przestudzić.
Mąkę wymieszać z kaszą manną oraz proszkiem do pieczenia.
Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z rodzynkami.
Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Cały czas miksując wlewać przestudzone masło. Następnie stopniowo dodawać masę makową oraz mąkę z kaszą manną i proszkiem. Dodać starte jabłka z rodzynkami, wymieszać.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą.
Na wystudzony spód wyłożyć przygotowaną masę makową, wyrównać. Wierzch posypać resztą kruszonki (lub pozostałym startym ciastem).
Piec w temperaturze 165 st.C przez około 50 minut. Upieczony i wystudzony makowiec można lekko oprószyć cukrem pudrem.
Na podstawie tego przepisu.
Wygląda mega pysznie
OdpowiedzUsuńPrzepyszny! Wilgotny i delikatny.
OdpowiedzUsuń