wtorek, 3 września 2019

Krówka bananowa



Bananowa krówka bez pieczenia. Z herbatnikami i krakersami.
Można powiedzieć, że to taki 3 bit z bananami. Niby niewielki dodatek, ale banany naprawdę robią różnicę w smaku. Bardzo dobre ciasto deserowe.


Krem budyniowy:

- 1 l mleka
- 1/2 szkl. cukru
- 2 op. budyniu śmietankowego
- 200 g masła

Jedną szklankę mleka wymieszać z proszkiem budyniowym. Resztę mleka zagotować z cukrem, po czym wlać rozrobiony budyń. Mieszając  gotować na małym ogniu przez około 1 minutę. Gotowy budyń wystudzić do temperatury pokojowej (co jakiś czas należy go wymieszać).

Masło ogrzane do temperatury pokojowej ubić na puszystą masę, stopniowo dodając budyń.

Pozostałe składniki:
- ok. 300 g herbatników
- ok. 270 g krakersów
- puszka masy krówkowej (400 g)
- 3-4 banany
- 500 ml śmietanki kremówki 36% (lub 30% + 1 łyżka żelatyny lub 2 śmietan-fixy)
- 4 łyżki cukru pudru
- 50 g płatków migdałowych, uprażonych

Formę o wymiarach 23x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie ułożyć warstwę herbatników, posmarować 1/3 kremu budyniowego, na kremie ułożyć banany pokrojone w półcentymetrowe plasterki (jeżeli banany zostały pokrojone wcześniej, a nie tuż przed położeniem na ciasto, wtedy dobrze jest skropić je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały). Na bananach rozprowadzić kolejną 1/3 porcję kremu, na nim ułożyć krakersy, posmarować masą krówkową, znowu przykryć krakersami, posmarować ostatnią porcją kremu budyniowego i przykryć warstwą herbatników. Całość wstawić do lodówki.

Zimną śmietankę (36%) ubić na sztywno z cukrem pudrem. Wyłożyć na wierzch ciasta i posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Gotowe ciasto wstawić z powrotem do lodówki, na co najmniej kilka godzin (najlepiej na całą noc).

Jeżeli używamy śmietankę 30%, wtedy ubijamy ją jeszcze ze śmietan-fixem albo na koniec dodajemy rozpuszczoną (w kilku łyżkach wody) i ostudzoną żelatynę.

4 komentarze: