piątek, 2 sierpnia 2019

Ciastka z czekoladą (Panera Chewy Chocolate Chip Cookies)



Ciastka z dodatkiem posiekanej czekolady, w amerykańskim stylu.
Przygotowanie ich jest trochę nietypowe, ponieważ przed pieczeniem ciastka należy zamrozić, ale prawdopodobnie dzięki temu nie są one potem suche w środku, tylko właśnie z lekka 'chewy', jak w nazwie. Poza tym, zamrażanie jest wygodną opcją, jeśli zamierzamy upiec ciastka w późniejszym terminie. Przygotowyjemy większą porcję kiedy mamy czas, a pieczemy, gdy go brakuje - 15 minut i gotowe ! 



Składniki:
- 200 g masła
- 100 g tłuszczu roślinnego typu "Planta" (może być margaryna, tylko jakaś miękka)
- 2/3 szkl. cukru brązowego
- 2/3 szkl. cukru białego
- 2 duże jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (lub 1 łyżeczkę aromatu)
- 4 szkl. mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/3 łyżeczki soli
- 200 g czekolady (deserowej lub mlecznej)


Tłuszcz i jajka ogrzać do temperatury pokojowej.

Zmiksować tłuszcz z cukrem (białym i brązowym) na puszystą masę. Dodać jajka i ekstrakt waniliowy, miksować do momentu, aż składniki dobrze się połączą.
W oddzielnej misce wymieszać mąkę pszenną z ziemniaczaną, sodą i solą. Stopniowo dosypywać do masy maślanej, dokładnie wszystko mieszając. Gdyby ciasto wyszło zbyt suche, dodać odrobinę wody (po jednej łyżeczce). Tylko tyle, by z ciasta można było uformować kulę, nie powinno być ono jednak zbyt klejące. Na koniec dodać posiekaną czekoladę i wmieszać w ciasto.
Nabierać ciasto łyżką (lub miarką o pojemności 1/4 szklanki) i formować kulki, na koniec lekko spłaszczając. Następnie włożyć je do foliowej torby lub plastikowego pojemnika z pokrywką i wstawić do zamrażalnika na 2 godziny*. Po tym czasie ułożyć ciastka na wyścielonej papierem do pieczenia blasze i piec w temperaturze 180 st.C przez 15 minut.

*Zamrożone, surowe ciastka można przechowywać w zamrażalniku dłużej, nawet do 3 miesięcy.

Z podanej porcji wychodzi ok. 24 dużych ciastek.



Ciastka wykonała moja córka :-) Na podstawie tego przepisu, z moimi zmianami.

3 komentarze:

  1. Ciekawy pomysł. Z przepisem w którym ciastka trzeba wcześniej zamrozić jeszcze się nie spotkałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja już ten pomysł kiedyś wykorzystałam przy okazji innego przepisu, dlatego z góry wiedziałam, że ciastka będą dobre :-)

      Usuń
  2. ciekawe, nie mrozilam nigdy ciastek przed pieczeniem (a przynajmniej sobie nie przypominam :D). wygldaja oblednie <3

    OdpowiedzUsuń