piątek, 22 maja 2020

Cygańskie ścieżki



Cygańskie ścieżki to nazwa kolorowego ciasta, przełożonego masą serową z dodatkiem galaretek. Przygotowanie samego ciasta jest podobne do popularnej "Zebry", z tym, że tutaj paski są w kilku kolorach - z dodatkiem kisielu, kakao i maku. Do przełożenia użyłam masy z serka homogenizowanego, wymieszanego z galaretkami o różnych smakach. Całość oblałam polewą czekoladową.




Ciasto:
- 9 białek
- 4 żółtka
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1 i 1/2 szklanki + 2 łyżki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka oleju
- 1 łyżka kakao
- 3 łyżki suchego maku
- 1 kisiel wiśniowy lub truskawkowy

Masa:
- 500 g serka homogenizowanego waniliowego
- 5 op. galaretek w różnych kolorach

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Gdy cukier się rozpuści, stopniowo wlewać olej, ciągle miksując na małych obrotach, a następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na 4 równe części:

1. Do pierwszej dodać 4 żółtka i 2 łyżki mąki - zmiksować.
2. Do drugiej dodać kakao - zmiksować.
3. Do trzeciej dodać kisiel (proszek) - także zmiksować.
4. Do czwartej wsypać mak i wymieszać.

Blaszkę o wymiarach 24 x 36 cm wyścielić papierem do pieczenia. Na środek kłaść na przemian po 3 łyżki każdego rodzaju ciasta (tak, jak robi się "Zebrę"). Piec w temperaturze 180 st.C przez około 45 minut. Wystudzić, po czym przekroić na dwa blaty.

4 galaretki rozpuścić , każdą osobno, w 1 szklance gorącej wody. Wystudzić, następnie przelać do płaskich pojemników (także osobnych). Wstawić do lodówki, aby zastygły.
Zakrzepnięte galaretki wyjąć z pojemników i pokroić w kostkę.

Ostatnią galaretkę (użyłam cytrynowej) rozpuścić w niepełnej szklance gorącej wody. Przestudzić, po czym jeszcze ciepłą wymieszać z serkiem homogenizowanym, a następnie wymieszać z galaretkami.

Dolny blat ciasta umieścić z powrotem w blaszce (wyścielonej papierem do pieczenia), w której piekło się ciasto. Wyłożyć masę serowo-galaretkową i przykryć drugim blatem, lekko docisnąć. Wierzch oblać polewą.

Polewa:

- 150 g czekolady (np. 100 g mlecznej i 50 g deserowej)
- 70 g masła

Masło pokroić na kawałeczki i razem z połamaną czekoladą roztopić na parze. Wymieszać na jednolitą masę.


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza