Drożdżówka jogurtowa z marmoladą i kruszonką. Puszysta i wilgotna jednocześnie, długo zachowująca świeżość.
Z podanej porcji wychodzą dwie drożdżówki - jedna to zdecydowanie za mało :-)
Składniki:
- 500 g mąki (tortowej) + ok. 50 g (2 łyżki do rozczynu i na podsypywanie)
- 50 g świeżych drożdży
- 2 jajka
- 150 ml mleka
- 100 ml jogurtu
- 100 g cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 60 g masła
- szczypta soli
Kruszonka:
- 100 g mąki
- 50 g masła
- 50 g cukru pudru
- kilka kropli aromatu waniliowego
Dodatkowo:
- marmolada lub gęsty dżem
- do posmarowania: trochę mleka lub roztrzepane jajko
Mleko (150 ml) lekko podgrzać, wymieszać z drożdżami i 2 łyżkami mąki, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
Jajka wymieszać z cukrem, jogurtem, cukrem waniliowym, solą i stopionym masłem. Resztę mąki przesiać do miski, wlać rozczyn i mieszaninę jajeczno-jogurtową, wyrobić gładkie ciasto. Przykryte odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
Po tym czasie ciasto krótko zagnieść i podzielić na dwie, równe części. Każdą część podzielić jeszcze na 3 części i rozwałkować na niezbyt szerokie paski, o długości blaszki (ok. 33 cm). Na każdy z trzech pasków nałożyć wzdłuż, przez środek, marmoladę lub dżem.Brzegi pasków zlepić ze sobą tworząc rurkę z marmoladą w środku, a następnie zapleść z nich warkocz. Umieścić w natłuszczonej keksówce (ok. 9 x 33 cm). To samo zrobić z drugą częścią ciasta i umieścić w drugiej, takiej samej keksówce.* Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10 minut.
Posmarować lekko podgrzanym mlekiem lub roztrzepanym jajem i posypać kruszonką (składniki kruszonki wystarczy rozetrzeć ze sobą palcami). Piec około 30 minut w temperaturze 180°C.
*Jeżeli nie mamy dwóch, takich samych keksówek, wtedy można użyć jednej, większej blaszki, po środku przedzielić tylko paskiem papieru do pieczenia, aby po wyrośnięciu bułki się nie skleiły.
Pyszne, długo utrzymujące świeżość ciasto. Dziękuję.
OdpowiedzUsuń