piątek, 29 maja 2020

Drożdżówka jogurtowa



Drożdżówka jogurtowa z marmoladą i kruszonką. Puszysta i wilgotna jednocześnie, długo zachowująca świeżość.
Z podanej porcji wychodzą dwie drożdżówki - jedna to zdecydowanie za mało :-)



Składniki:
- 500 g mąki (tortowej) + ok. 50 g (2 łyżki do rozczynu i na podsypywanie)
- 50 g świeżych drożdży
- 2 jajka
- 150 ml mleka
- 100 ml jogurtu
- 100 g cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 60 g masła
- szczypta soli

Kruszonka:
- 100 g mąki
- 50 g masła
- 50 g cukru pudru
 - kilka kropli aromatu waniliowego

Dodatkowo:
- marmolada lub gęsty dżem
- do posmarowania: trochę mleka lub roztrzepane jajko


Mleko (150 ml) lekko podgrzać, wymieszać z drożdżami i 2 łyżkami mąki, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.

Jajka wymieszać z cukrem, jogurtem, cukrem waniliowym, solą i stopionym masłem. Resztę mąki przesiać do miski, wlać rozczyn i mieszaninę jajeczno-jogurtową, wyrobić gładkie ciasto. Przykryte odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.

Po tym czasie ciasto krótko zagnieść i podzielić na dwie, równe części. Każdą część podzielić jeszcze na  3 części i rozwałkować na niezbyt szerokie paski, o długości blaszki (ok. 33 cm). Na każdy z trzech pasków nałożyć wzdłuż, przez środek, marmoladę lub dżem.Brzegi pasków zlepić ze sobą tworząc rurkę z marmoladą w środku, a następnie zapleść z nich warkocz. Umieścić w natłuszczonej keksówce (ok. 9 x 33 cm). To samo zrobić z drugą częścią ciasta i umieścić w drugiej, takiej samej keksówce.* Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10 minut.

Posmarować lekko podgrzanym mlekiem lub roztrzepanym jajem i posypać kruszonką (składniki kruszonki wystarczy rozetrzeć ze sobą palcami). Piec około 30 minut w temperaturze 180°C.


*Jeżeli nie mamy dwóch, takich samych keksówek, wtedy można użyć jednej, większej blaszki, po środku przedzielić tylko paskiem papieru do pieczenia, aby po wyrośnięciu bułki się nie skleiły.

1 komentarz:

  1. Pyszne, długo utrzymujące świeżość ciasto. Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń