środa, 13 maja 2020

Namoura - libańskie ciasto z kaszą manną



Proste ciasto z kaszy manny nasączone syropem cukrowym. Bez dodatku jajek i bez pomocy miksera. Oryginalna wersja jest co prawda bardziej nasączona syropem, ale nawet zmniejszona ilość o połowę zapewni ciastu wystarczającą słodycz. Łasuchy nie będą zawiedzione ;-)






Składniki:
- 2 szkl. kaszy manny
- 1/2 szkl. cukru
- 1/2 szkl. wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 ml kefiru lub jogurtu (temp. pokojowa)
- 200 ml oleju
- ew. odrobina aromatu waniliowego

Kaszę, cukier, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia wymieszać. Kefir (jogurt) roztrzepać z olejem, po czym dodać do suchych składników i krótko wymieszać ze sobą. Ciasto przelać do formy (20 x 20 cm) wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200 st.C przez 30-35 minut (na złoty kolor).

W czasie pieczenia ciasta przygotować syrop.

Syrop cukrowy:
- 1 szkl. cukru
- 1/2 szkl. wody
- 1/2 łyżki wody różanej (lub odrobina soku z cytryny)

Składniki syropu zagotować i gotować na małym ogniu przez około 10 minut, aż cukier całkowicie się rozpuści, a część wody odparuje. Przestudzić.
Po upieczeniu jeszcze gorące ciasto pokroić na nieduże kawałki i równomiernie polać syropem.

Na podstawie tego przepisu.

4 komentarze:

  1. od lat się na niego czaję i czaję i jakoś nie mam odwagi ,a tak apetycznie się prezentuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to takie proste ciasto. Margot, do dzieła ! :-)

      Usuń
  2. Czy można zrobić to ciasto z truskawkami?

    OdpowiedzUsuń