Proste ciasto z kaszy manny nasączone syropem cukrowym. Bez dodatku jajek i bez pomocy miksera. Oryginalna wersja jest co prawda bardziej nasączona syropem, ale nawet zmniejszona ilość o połowę zapewni ciastu wystarczającą słodycz. Łasuchy nie będą zawiedzione ;-)
Składniki:
- 2 szkl. kaszy manny
- 1/2 szkl. cukru
- 1/2 szkl. wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 ml kefiru lub jogurtu (temp. pokojowa)
- 200 ml oleju
- ew. odrobina aromatu waniliowego
Kaszę, cukier, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia wymieszać. Kefir (jogurt) roztrzepać z olejem, po czym dodać do suchych składników i krótko wymieszać ze sobą. Ciasto przelać do formy (20 x 20 cm) wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200 st.C przez 30-35 minut (na złoty kolor).
W czasie pieczenia ciasta przygotować syrop.
Syrop cukrowy:
- 1 szkl. cukru
- 1/2 szkl. wody
- 1/2 łyżki wody różanej (lub odrobina soku z cytryny)
Składniki syropu zagotować i gotować na małym ogniu przez około 10 minut, aż cukier całkowicie się rozpuści, a część wody odparuje. Przestudzić.
Po upieczeniu jeszcze gorące ciasto pokroić na nieduże kawałki i równomiernie polać syropem.
Na podstawie tego przepisu.
od lat się na niego czaję i czaję i jakoś nie mam odwagi ,a tak apetycznie się prezentuje
OdpowiedzUsuńA to takie proste ciasto. Margot, do dzieła ! :-)
UsuńCzy można zrobić to ciasto z truskawkami?
OdpowiedzUsuńRaczej nie.
UsuńKaszę dodajemy nieugotowaną?
OdpowiedzUsuńTak. "Ugotuje się" podczas pieczenia :-)
UsuńCzy mogę zamiast kefiru czy jogurtu dac jogurt np. Kokosowy lub sojowy?
OdpowiedzUsuńTak.
Usuń