wtorek, 7 lipca 2020

Ciasto z truskawkami i masą stracciatella



Kolejne ciasto z truskawkami i galaretką, na biszkopcie, ale tym razem z masą w wersji stracciatella. Konkretnie jest to masa serowo-śmietankowa z dodatkiem startej czekolady. Brzmi zachęcająco ? Powinno, bo ciasto jest pyszne :-)



Biszkopt:
- 4 jajka
- 3/4 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki tortowej
- szczypta soli

Jajka ubić z cukrem i solą na puszystą, kremową masę. Stopniowo przesiewać do niej mąkę, ostrożnie mieszając szpatułką. Ciasto przelać do wyścielonej papierem do pieczenia blaszki (24 x 36 cm). Piec w temperaturze 180 st.C przez ok. 17 minut. Wystudzić, odkleić papier, po czym razem z papierem włożyć z powrotem do blaszki (jeśli blaszka ma skłonności do rdzewienia, radzę zabezpieczyć ją dodatkowo folią).

Uwaga: jeśli wolicie, możecie najpierw ubić same białka z cukrem i solą, a dopiero później dodać żółtka oraz mąkę.

Nasączenie:
- 1/3 szkl. przegotowanej, zimnej wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- trochę aromatu waniliowego

Składniki wymieszać i równomiernie nasączyć biszkopt.

Masa:
- 500 ml śmietanki 30%
- 500 g serka homogenizowanego waniliowego
- 1 op. cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
- 1 czekolada (100 g) mleczna lub deserowa, starta

Dodatkowo:
- 700 - 1000 g truskawek
- 2 galaretki truskawkowe

Żelatynę rozpuścić w 1/3 szkl. wody (najlepiej wstawiając naczynie do gorącej wody), ostudzić.

Zimną śmietankę ubić na sztywno. Serek wymieszać z cukrem waniliowym, cukrem pudrem, a na koniec z rozpuszczoną żelatyną. Połączyć z ubitą śmietanką, a następnie ze startą czekoladą. Gotową masę wyłożyć na zimny biszkopt i wstawić do lodówki do zastygnięcia.

Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody, wystudzić.

Truskawki odszypułkować, umyć i osuszyć. Pokroić na połówki, ułożyć na zastygniętej masie stracciatella i zalać tężejącą galaretką. Całość stawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
 

1 komentarz: