środa, 13 lipca 2022

Miekkie ciastka owsiane z twarogiem i bananami

 

Dosyć nietypowe ciastka owsiane z twarogiem i bananami. Bardzo miękkie i mocno wilgotne w środku, jak placuszki serowe. Z wierzchu natomiast pokryte są chrupiącą owsiano-karmelową posypką.

 

Składniki:
- 2 średniej wielkości banany
- 200 g twarogu
- 1 szkl. + 4 łyżki płatków owsianych
- 3 płaskie łyżki mąki pszennej
- 3 + 1 łyżka miodu
- 50 g + 1 łyżka masła
- odrobina aromatu waniliowego

Masło (50 g) roztopić i ostudzić.
Jedną szklankę płatków owsianych zmielić blenderem na mąkę.
Banany zmiksować z twarogiem, wymieszać z mąką pszenną i zmielonymi płatkami owsianymi.
Dodać miód (3 łyżki), roztopione masło i aromat. Wszystko razem dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na godzinę.

Przygotować posypkę.
4 łyżki płatków owsianych lekko uprażyć na suchej patelni. Dodać po łyżce masła i miodu, smażyć do jasnokarmelowego koloru, ciągle mieszając. Masę przełożyć na talerz i całkowicie wystudzić.
Zimną masę karmelową połamać na mniejsze kawałki i zmiksować w blenderze.
Schłodzone ciasto nabierać łyżką i formować kulki w zwilżonych wodą dłoniach. Każdą kulkę obtoczyć w posypce i położyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 st.C przez 25-30 minut.


Z podanej porcji wychodzi około 20 ciasteczek.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz