Przedłużamy Black Friday Weeks Rabaty do -50% TT_728 x 90.jpg
poniedziałek, 1 grudnia 2025

Piernik przekładany masą krówkową i powidłami śliwkowymi

 

Przepis na szybki piernik przekładany masą krówkową i powidłami śliwkowymi. Ciasto nie wymaga leżakowania, więc można je zrobić nawet na tak zwaną ostatnią chwilę. Dodatkowym ułatwieniem i przyspieszeniem pracy jest wykorzystanie gotowej masy krówkowej i powideł do przełożenia.

Piernik z tego przepisu wychodzi mięciutki i wilgotny jednocześnie, a do tego doskonały w smaku. 

 

 Składniki:
- 200 g masła (temp. pokojowa)
- 1 i 1/2 szkl. cukru
- 3 jajka
- 200 g miodu naturalnego (płynnego)
- 2 łyżki zimnej wody
- 1 szkl. kwaśnej śmietany 18%
- 3 szkl. (500 g) mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 20 g przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao

Dodatkowo:
- masa krówkowa
- powidła śliwkowe

Sposób wykonania.
Miękkie masło utrzeć z cukrem za pomocą miksera. Następnie dodać żółtka (stale ucierając), potem miód, wodę, a na koniec śmietanę. 

Mąkę wymieszać z sodą, przyprawą piernikową i kakao. Stopniowo dosypywać do masy maślanej, ucierając na małych obrotach.

Ubić pianę z białek, delikatnie wymieszać z ciastem. Przełożyć do formy (36 x 12 cm)* wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st.C i piec ok. 1 godziny (sprawdzić patyczkiem). Odstawić do wystygnięcia.

Całkowicie wystudzone ciasto przekroić na 4 blaty. Na dole i na górze przełożyć masą krówkową, a po środku powidłami śliwkowymi. Całość oblać polewą czekoladową.

*Moja forma była nieco mniejsza (33 x 9 cm), stąd piernik wyszedł wyższy i piekł się dłużej (sporo ponad godzinę). Dlatego też zalecam większy wymiar blaszki lub dwie mniejsze, dające w sumie podobną wielkość.

Na podstawie przepisu z tej strony.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz