Kruche ciasteczka z kokosową bezą i marmoladą na wierzchu.
Przygotowanie ich, co prawda, zajmuje trochę czasu, bo ciasto po wcześniejszym zagnieceniu trzeba schłodzić, a potem wyciąć kółeczka i zrobić na nich bezowe obręcze z marmoladą po środku, ale efekt końcowy jest więcej niż zadowalający. Ciasteczka są pyszniutkie i ładnie wyglądają, w dodatku wychodzi ich cała duża blacha, więc nie powinny szybko zniknąć, pomimo tego, iż są wyjątkowo kuszące.
Składniki:
- 1 szkl. mąki
- 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej
- 1/3 szkl. cukru pudru
- 1/3 łyżeczki sody
- 100 g masła
- 1 jajko
- odrobina aromatu waniliowego
Kokosowa beza:
- 2 białka (70 g)
- szczypta soli
- 100 g cukru
- 100 g wiórków kokosowych
Dodatkowo:
- marmolada
Obydwie mąki, cukier puder i sodę wymieszać, a następnie posiekać z zimnym masłem. Dodać jajko oraz aromat waniliowy i szybko zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię, po czym włożyć do lodówki na pół godziny.
W tym czasie ubić białka ze szczyptą soli. Stopniowo wsypywać cukier i ubijać, aż się rozpuści (nie trzeba ciągle ubijać, można robić dłuższe przerwy, a ostatni raz ubić już po wykrojeniu ciastek).
Schłodzone ciasto rozwałkować na lekko oprószonym mąką blacie na grubość ok. 3 mm i wykrawać kółka o średnicy 4 cm. Układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia.
Dobrze ubite białka z cukrem wymieszać z wiórkami kokosowymi. Masę nakładać do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i wyciskać obręcze na wykrojonych ciasteczkach. Na środek nakładać marmoladę.
Piec w temperaturze 150 st.C z włączoną tylko dolną grzałką (bez termoobiegu !) przez około 25 minut.
Z podanej porcji wychodzi duża blacha ciasteczek (ok. 40 sztuk).
Na podstawie tego przepisu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz