niedziela, 21 października 2007

Chałka



Jak ze sklepu, czyli taka jaką lubię :-) Na zdjęciu wersja bez dodatków typu kruszonka, ale to oczywiście według uznania.



Składniki:

- 1/2 kg mąki

- 3 dag drożdży

- 1 szkl. ciepłego mleka

- 5 dag margaryny

- 5 dag cukru

- 1 jajo

- szczypta soli


Z drożdży, 1 łyżeczki cukru, 1/2 szkl. mleka i odrobiny mąki przygotować rozczyn. Cukier utrzeć z jajkiem, dodać pozostałe mleko, mąkę, sól, wyrośnięty rozczyn i dobrze zagnieść (ciasto powinno być dosyć gęste). Na koniec dodać rozpuszczoną margarynę, jeszcze trochę wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Następnie z 2/3 ciasta uformować wałki o długości ok. 40 cm, resztę w wałki o długości ok. 30 cm. Spleść warkocze. Dłuższy warkocz wyłożyć na blachę i posmarować wodą, przykryć krótszym warkoczem. Odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu chałkę można posmarować rozmąconym jajkiem, posypać kruszonką lub pozostawić tak jak jest. Piec ok. 35 minut w temp. 180 st.C.


3 komentarze:

  1. Evenko, to moja ulubiona chałka. Taka jaką pamiętam z dzieciństwa. Dziękuję Ci za ten przepis. Pozwoliłam sobie też umieścić chałeczkę na moim blogu. Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł z tymi dwoma warkoczami! Pięknie wygląda po upieczeniu. Dziękuję za poradę 👌

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo, cieszę się, że ktoś sięga również po archiwalne przepisy :-)

      Usuń