Któż nie zna bloku... U mnie żadne święta nie mogą się obejść bez tej słodyczy - zawsze najszybciej znika z talerza. Poza tym, chyba nie ma potrzeby dodawać już nic więcej, oprócz przepisu oczywiście ;-)
Składniki:
- 25 dag masła
- 1 szkl. cukru
- 1/4 szkl. wody
- 2 łyżki kakao
- 25 dag mleka w proszku
- 3-4 paczki herbatników
- ew. bakalie
Masło, cukier, wodę, kakao podgrzać i gotować kilka minut na wolnym ogniu. Odstawić, wsypać mleko w proszku i energicznie wymieszać, żeby nie było grudek. Dodać pokruszone herbatniki (ew. bakalie), ponownie wymieszać i wyłożyć do wąskiej formy wyścielonej pergaminem.
Uwielbiam. Robiłam już chyba na wszystkie możliwe sposoby i z rozmaitymi dodatkami. Najbardziej lubię waniliowy, ale kakaowy w takiej wersji też jest pyszny ;)
OdpowiedzUsuńPiekny blok. Jeszcze nigdy nie robilam bloku, czas w koncu sprobowac, ale to dopiero po swiateczno-noworocznym objadaniu ;)
OdpowiedzUsuńMoja mama czesto robila blok ,musze zapytac ja o jej przepis :)
Pozdrawiam serdecznie.Majana
Nougatinko , Ty jesteś specjalistką w tej dziedzinie :-) Ja sama chętnie pokombinowałabym z różnymi wersjami , ale niestety mój małż... nie lubi żadnych dodatków w bloku , tylko herbatniki ;-)
OdpowiedzUsuńMajanko , czas najwyższy nadrobić zaległosci ;-) Blok jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu.
OdpowiedzUsuństrasznie kusicie ostatnio blokami, a u mnie nie ma mleka w proszku... :-( musze znalezc jakas alternatywe! :-)
OdpowiedzUsuńCudawianeczko , co by Ci tu doradzić... Chyba najprościej będzie zamówić przez internet albo poprosić kogoś w Polsce o przesyłkę ;-)
OdpowiedzUsuńU mnie w rodzinie blok czekoladowy umieszcza sie pomiedzy dwoma warstwami andruta (tzw wafle tortowe) i z duza iloscia bakalii
OdpowiedzUsuńjest to obowiazkowa slodycz na kazde swieta + uroczystosci mezowskie - on pochlania wszystko :)
Arabesko Twoj blok wyglada oblednie :)
Agatku dziękuję :-)
OdpowiedzUsuńMój małżonek też najpierw wyjada blok , a dopiero potem bierze się za inne ciasta ;-)
Wygląda smacznie, ale mam pytanie czy to sie piecze czy co ?
OdpowiedzUsuńNajpierw się gotuje , potem dodaje resztę składników , wykłada do formy i czeka , aż zastygnie. To wszystko ;-)
OdpowiedzUsuńDzien Dobry
OdpowiedzUsuńBardzo sie ciesze ze znalazlam ten przepis. Ostatnio jadlam blok jak bylam mala i do tej pory pamietam jak mi smakowal. Niestety tu gdzie mieszkam nie ma "normalnego" mleka w proszku, tylko odtluszczone. Czy odtluszczone sie nada?
Kiedyś próbowałam zrobić blok z odtłuszczonym mlekiem , ale nie był już taki dobry.
OdpowiedzUsuńDodam , że mleko odtłuszczone jest lżejsze od pełnotłuszczowego , więc trzeba go dać trochę mniej.
zobacz tutaj http://www.polomarket.pl/przepisy_id_380.html?przepis=275
OdpowiedzUsuńDziękuję za informację i gratuluję spostrzegawczości (zdjęcie jest dosyć okrojone).
OdpowiedzUsuńZgłosiłam to i czekam na odzew.