Coś dla wielbicieli ciast deserowych - lekki, piankowy, bananowy, galaretkowy torcik na zimno. Robiłam go pierwszy raz i trochę nie spodobała mi się masa bananowa po dodaniu galaretki - zwyczajnie "zwarzyła się". Co prawda nie miało to wpływu na smak ciasta, bo wszystko i tak zastygło, ale bardzo nie lubię kiedy tak się dzieje ;-) Następnym razem nie będę czekała, aż galaretka zacznie tężeć, tylko dodam ostudzoną do temperatury pokojowej :-)
Składniki:
- 25 dag masła lub margaryny
- 1 + 3/4 szkl. cukru pudru
- 1 kg bananów
- 3 galaretki (2 cytrynowe lub pomarańczowe i jedna czerwona na wierzch)
- 3 jaja
- herbatniki lub biszkopty na spód
Masło utrzeć z 1 szkl. cukru pudru, dodać żółtka, zmiksowane banany, a na koniec 1 galaretkę cytrynową (lub pomarańczową) rozpuszczoną w 1 szkl. wody. Masę wyłożyć do tortownicy na herbatniki (lub biszkopty), schłodzić.
Z białek ubić pianę, dodać 3/4 szkl. cukru pudru, a następnie drugą galaretkę cytrynową (lub pomarańczową), rozpuszczoną w 1 szkl. wody (tężejącą). Gotową piankę wyłożyć na zastygniętą masę bananową. Całość zalać galaretką czerwoną (np. truskawkową).
Fajniutkie delikatne ciasto :) Bardzo mi sie podoba, takie kolorowe , piekne :) Przepis juz sie drukuje. Pozdrawiam. Majana
OdpowiedzUsuńRównież pozdrawiam i życzę powodzenia :-)
OdpowiedzUsuńprzepis wpisuje do ulubionych bo uwielbiam takie ciasta na zimno, a banany tez niczego sobie!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam noworocznie :-)
Tylko uważaj na tę masę bananową - może Tobie wyjdzie jednolita. A nawet jeśli nie , to ciasto i tak będzie "zjadliwe" (moje było) ;-)
OdpowiedzUsuńŻyczę wszystkiego dobrego w nowym roku , zwłaszcza , że będzie to dla Ciebie ważny rok :-)
Spodobal mi sie ten przepis i wyprobuje go jeszcze w tym tygodniu,w sobote mamy spotkanie rodzinne.Dzieki........ pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBasia
Mam nadzieję , że torcik będzie Wam smakował :-)
OdpowiedzUsuńPrzeglądałam wczoraj pani blog i tak skojarzyłam fotki,które perfidnie kopiuje ta pani http://innanizinna.blog.onet.pl/,2,ID398302385,n
OdpowiedzUsuńJest tam też pół blogu dorotus76 i kto wie jeszcze czyje.
Dziękuję za wiadomość , już się tym zajęłam.
OdpowiedzUsuńja nigdy nie dodaje surowych jaj tzn.do potraw bez pieczenia.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam,czy ten przepis jest na mała tortownicę czy dużą na 27cm. prosę o odpowiedż. Poniewaz chcę robic te ciasto ale boje sie zeby nie zabraklo mi skladnikow. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPrzepis jest na dużą tortownicę (w moim przypadku 26 cm).
OdpowiedzUsuńczygalaretka na wierzchu sie nie rozleje pocalym torcie?
OdpowiedzUsuńCiasto przygotowujemy w tortownicy, więc nie może się rozlać.
OdpowiedzUsuń