Nie jest to nic innego, jak popularne Fale Dunaju w wersji z wiśniami - jak dla mnie lepsze niż z jabłkami i bardziej aromatyczne. Zwykle piekę to ciasto na dużej blasze (wtedy jest ono cieńsze), jednak tym razem celowo zrobiłam "grubą bułę" i dałam tylko połowę kremu, bo chciałam uzyskać efekt bardziej "babkowaty" niż kremowy ;-)
Ciasto:
- 25 dag masła
- 25 dag cukru
- 6 jajek
- 1 cukier waniliowy (lub aromat - ja dałam rumowy)
- 35 dag mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki rumu (nie dodawałam)
- 2 łyżki kakao
- 2 słoiki wiśni (po ok. 720 ml każdy)
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Masło ucierać z cukrem i cukrem waniliowym, dodając stopniowo po jednym jajku. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Połowę ciasta wylać na blachę wyłożoną pergaminem, pozostałą część wymieszać z kakao i wylać na ciasto białe. Na wierzchu rozłożyć odcedzone wiśnie, lekko je wciskając. Piec na dużej blasze w temp. 200 st.C. 30-40 minut.
Krem:
- 25 dag masła
- 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego
- 3/4 l mleka
- kilka łyżek cukru pudru (do smaku)
Na mleku gotować budyń, ostudzić, od czasu do czasu mieszając, żeby nie zrobiła się na wierzchu "skórka". Masło (wyjęte wcześniej z lodówki) utrzeć z cukrem pudrem (na początek wystarczą 4 łyżki, a potem można sobie dosypać więcej, według upodobań), następnie dodawać po 1 łyżce budyniu. Gotowy krem rozsmarować na ostudzonym cieście.
Polewa:
- 20 dag półsłodkiej czekolady
- 5 dag margaryny
Czekoladę z margaryną rozpuścić w kąpieli wodnej, dobrze wymieszać, lekko ostudzić i polać wierzch ciasta.
Fajniutke, kolorowe, ladniutkie ciacho :) Moja Mama zawsze robi Fale Dunaju z wisniami :)
OdpowiedzUsuńJa zaczynałam od jabłek , ale odkąd trafiłam na ten przepis , robię tylko z wiśniami :-)
OdpowiedzUsuńFale Dunaju ... kiedy ja to zrobię w końcu?? Są sliczne!
OdpowiedzUsuńDziękuję Dorotuś :-)
OdpowiedzUsuńWiem , że nie przepadasz za kremami maślanymi , ale ten jest mocno budyniowy i ostatecznie możesz zrobić tak jak ja tym razem , czyli tylko z połowy porcji. A kiedy ?... no jak najszybciej , chociaż wiem , że jest tyle innych przepisów do wypróbowania ;-)
Uwielbiam fale dunaju, wiec jesli jeszcze sa w wersji ekstra na pewno musza byc pyszne!
OdpowiedzUsuńKuchareczko , jeśli lubisz wersję tego ciasta z jabłkami , to z wiśniami na pewno też będzie Ci smakowało , ale najlepiej się przekonać wypróbowując przepis ;-)
OdpowiedzUsuńOch Arabesko... Jakie to smaczne...
OdpowiedzUsuńCieszę się , że podzielasz moje zdanie :-)
OdpowiedzUsuńCiasto rewelacja - dzieki:))
OdpowiedzUsuńProszę bardzo :-)
OdpowiedzUsuńCzy można użyć świeżych wiśni??
OdpowiedzUsuńMogą być świeże , choć ja wolę z takimi ze słoika ;-)
OdpowiedzUsuń