czwartek, 3 stycznia 2008

Fale Renu



Nie jest to nic innego, jak popularne Fale Dunaju w wersji z wiśniami - jak dla mnie lepsze niż z jabłkami i bardziej aromatyczne. Zwykle piekę to ciasto na dużej blasze (wtedy jest ono cieńsze), jednak tym razem celowo zrobiłam "grubą bułę" i dałam tylko połowę kremu, bo chciałam uzyskać efekt bardziej "babkowaty" niż kremowy ;-)



Ciasto:

- 25 dag masła

- 25 dag cukru

- 6 jajek

- 1 cukier waniliowy (lub aromat - ja dałam rumowy)

- 35 dag mąki

- 3 łyżeczki proszku do pieczenia

- 2 łyżki rumu (nie dodawałam)

- 2 łyżki kakao

- 2 słoiki wiśni (po ok. 720 ml każdy)


Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Masło ucierać z cukrem i cukrem waniliowym, dodając stopniowo po jednym jajku. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Połowę ciasta wylać na blachę wyłożoną pergaminem, pozostałą część wymieszać z kakao i wylać na ciasto białe. Na wierzchu rozłożyć odcedzone wiśnie, lekko je wciskając. Piec na dużej blasze w temp. 200 st.C. 30-40 minut.


Krem:

- 25 dag masła

- 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego

- 3/4 l mleka

- kilka łyżek cukru pudru (do smaku)


Na mleku gotować budyń, ostudzić, od czasu do czasu mieszając, żeby nie zrobiła się na wierzchu "skórka". Masło (wyjęte wcześniej z lodówki) utrzeć z cukrem pudrem (na początek wystarczą 4 łyżki, a potem można sobie dosypać więcej, według upodobań), następnie dodawać po 1 łyżce budyniu. Gotowy krem rozsmarować na ostudzonym cieście.


Polewa:

- 20 dag półsłodkiej czekolady

- 5 dag margaryny


Czekoladę z margaryną rozpuścić w kąpieli wodnej, dobrze wymieszać, lekko ostudzić i polać wierzch ciasta.

12 komentarzy:

  1. Fajniutke, kolorowe, ladniutkie ciacho :) Moja Mama zawsze robi Fale Dunaju z wisniami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja zaczynałam od jabłek , ale odkąd trafiłam na ten przepis , robię tylko z wiśniami :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fale Dunaju ... kiedy ja to zrobię w końcu?? Są sliczne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję Dorotuś :-)
    Wiem , że nie przepadasz za kremami maślanymi , ale ten jest mocno budyniowy i ostatecznie możesz zrobić tak jak ja tym razem , czyli tylko z połowy porcji. A kiedy ?... no jak najszybciej , chociaż wiem , że jest tyle innych przepisów do wypróbowania ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam fale dunaju, wiec jesli jeszcze sa w wersji ekstra na pewno musza byc pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  6. Kuchareczko , jeśli lubisz wersję tego ciasta z jabłkami , to z wiśniami na pewno też będzie Ci smakowało , ale najlepiej się przekonać wypróbowując przepis ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Och Arabesko... Jakie to smaczne...

    OdpowiedzUsuń
  8. Cieszę się , że podzielasz moje zdanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto rewelacja - dzieki:))

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy można użyć świeżych wiśni??

    OdpowiedzUsuń
  11. Mogą być świeże , choć ja wolę z takimi ze słoika ;-)

    OdpowiedzUsuń