niedziela, 27 stycznia 2008

Francuskie ciasteczka z serem



Wykorzystałam zamrożone ciasto francuskie, które zrobiłam kiedyś według tego przepisu, na nadzienie zużyłam resztki białego sera, a całość posypałam cukrem waniliowym domowej roboty. Tak oto w bardzo szybki i prosty sposób powstały smaczne ciasteczka, w dodatku bez specjalnej receptury :-)



Sposób wykonania:
Zamrożone ciasto francuskie wyjąć z lodówki ok. 1 godzinę wcześniej. Rozwałkować dość cienko na kształt prostokąta i pokroić radełkiem w kwadraty o boku ok. 10 cm. Na środek każdego kwadratu nakładać łyżką masę serową, lekko rozsmarowując w formę paska. Składać na połowę i dociskać lekko brzegi (można też naciąć w kilku miejscach, tak jak ja to zrobiłam). Wierzch ciasteczek smarować roztrzepanym jajkiem lub samym białkiem i posypywać cukrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Piec w temp. ok. 220 st.C. do lekkiego zrumienienia (20-25 minut).


Masa serowa (na 300 g ciasta francuskiego):

- ok. 20 dag zmielonego sera białego

- 1 żółtko

- cukier do smaku - ok. 1/3 szkl. (w zależności od kwaśności sera i własnych upodobań)

- odrobina aromatu waniliowego lub śmietankowego


Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Jeśli masa jest zbyt "sucha" - dodać odrobinę śmietany.


3 komentarze: