czwartek, 3 kwietnia 2008

Ciasto "Smaczek"



Już sama nazwa brzmi obiecująco ;-) Co prawda jest to ciasto , które wymaga poświęcenia sporo czasu i pracy , ale w końcu raz na jakiś czas można pokusić się o zrobienie takiego kolorowego przekładańca , tym bardziej , że smakuje wybornie. Bardzo polecam :-)

 



Ciasto:

- 40 dag mąki

- 25 dag cukru pudru

- 8 jaj

- 1 margaryna lub masło

- cukier waniliowy

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 10 dag wiórków kokosowych

- 10 dag mielonych orzechów

- 10 dag maku

- 2 łyżki kakao

- 4 łyżki kwaśnej śmietany


Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodawać po jednym żółtku. Wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia, a na koniec dodać pianę ubitą z białek. Ciasto podzielić na 4 części: do jednej dodać 1 łyżkę śmietany i wiórki kokosowe, do drugiej 1 łyżkę śmietany i orzechy, do trzeciej 1 łyżkę śmietany i mak, a do czwartej kakao i też 1 łyżkę śmietany.

Z każdej części ciasta upiec oddzielne placki, w blaszce wyłożonej pergaminem (moja miała wymiary 23 x 33 cm).

Czas pieczenia: ok. 20 minut.

Temperatura pieczenia: 180 st.C.


Krem:

- 2 szkl. mleka

- 2 łyżki mąki pszennej

- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

- 25 dag masła lub margaryny

- 15 dag cukru pudru

- 2 żółtka

- aromat waniliowy lub śmietankowy


Pół szklanki mleka rozmieszać z mąkami, wlać na gotujące się pozostałe mleko i mieszając poczekać, aż masa zgęstnieje. Zestawić z ognia, wymieszać z żółtkami i ostudzić do temp. pokojowej.

Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, dodawać stopniowo ostudzony budyń i aromat.


Masa jabłkowa:

- 1 kg kwaśnych jabłek (4 średnie jabłka)

- 10 łyżek cukru

- 6 łyżek wody

- 2 galaretki cytrynowe, agrestowe lub, tak jak u mnie, pomarańczowe


Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, dodać cukier, wodę i rozgotować na wolnym ogniu. Zdjąć z ognia, wsypać galaretki, wymieszać i ostudzić.


Placki przekładać w dowolnej kolejności: placek + 1/2 kremu + placek + masa jabłkowa + placek + 1/2 kremu + placek. Całość można oblać polewą.


Polewa (ostatnio moja ulubiona):

- 1/3 kostki margaryny

- 1 łyżka wody

- 1 duża łyżka kakao

- 4 łyżki cukru


Wszystkie składniki rozpuścić w garnuszku i zagotować od czasu do czasu mieszając, przestudzić, polać ciasto.



31 komentarzy:

  1. Kolorowy zawrót głowy!
    Podziwiam evenko, bo niemało pracy włożyłaś. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To chyba pierwsze moje ciasto złożone z tylu różnorodnych warstw :-) W sumie nie byłoby ono tak pracochłonne , gdyby można było upiec wszystkie placki jednocześnie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. No no no Evenko, cudny ten Smaczek! :) Na pewno ciezko sie je robi, takie dokladne ,idealne, super! :) Podziwiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ile warstw! Obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Sporo pracy? Wyobrażam sobie że to raczej baaardzo dużo pracy ;) Ale efekt - powalający!

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję :-)

    No cóż , ciasto do najłatwiejszych nie należy , ale też nie wymaga specjalnych zdolności. Tyle tylko , że jego wykonanie zajmuje dużo czasu ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pieknie wyglada,moje szczere slowa uznania ...moze kiedys pokusze sie i go zrobie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję i zachęcam :-) A jeżeli na przeszkodzie stoi brak czasu , to placki można upiec dzień wcześniej , żeby drugiego dnia mieć mniej pracy ;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo apetyczne ciasto, moze sporo pracy ale chyba warto bo rezultat jak widac jest super!

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękuję. Zapewniam , że trud włożony w przygotowanie ciasta opłaci się :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jezeli chodzi o przekładanca CIASTO "Smaczek" w składnikach w ciescie jest ujety cukier waniliowy, a w przyrzadzaniu go brakuje:) i o mały włos zapomiałabym go dodac do ciasta. :) Ale sie udało. Radziłabym tylko dodac mniej jabłek lub nie dodawac wody do nich, albo dac wiecej galaretki, bo słabo gestnieje:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Dziękuję za komentarz :-)
    Cukier waniliowy już dopisałam. Jeśli chodzi o jabłka , to zawsze gotuję je do momentu , aż woda wyparuje. Po dodaniu dwóch galaretek masa powinna dobrze stężeć.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  13. witam.mam pytanie :)
    na jaką wielkość formy są składniki?? dziękuję od razu za odpowiedź i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  14. Tak jak podałam w przepisie , moja forma miała wymiary 23 x 33 cm , ale oczywiście można użyć nieco mniejszej lub większej.

    OdpowiedzUsuń
  15. Myślę, że nie brałaś udziału w konkursie Żywca ?
    Zajrzyj - ktoś perfidnie ukradł ci przepis, a zdjęcie przerobił....

    http://pasujedoobiadu.o2.pl/konkurs/przepis,252,item.html

    OdpowiedzUsuń
  16. Rzeczywiście nie brałam udziału w konkursie. No co za ludzie...

    Dziękuję za informację.

    OdpowiedzUsuń
  17. powiedz mi czy ty pieczesz jednoczesnie placki az cztery czy kazdy osobno i co robisz z reszta ciata wkladasz do lodowki??czy cos innego

    OdpowiedzUsuń
  18. Mój piekarnik nie da rady pomieścić nawet dwóch blaszek jednocześnie , dlatego każdy placek muszę piec osobno. Reszta ciasta w tym czasie czeka zwyczajnie w kuchni (wiem , że im szybciej , tym lepiej , ale nie mam innego wyjścia). Podejrzewam , że większość piekarników zmieści 2 blaszki , więc pieczenie nie zajmuje aż tak dużo czasu.

    OdpowiedzUsuń
  19. Wlasnie dzis zrobilam to ciasto pierwszy raz - mam nadzieje ze mi sie udalo :-)) Dziekuje bardzo za fajny przepis.Pozdrawiam z Czech :-))

    OdpowiedzUsuń
  20. Ciasto wyszlo super,jest przepyszne.Jeszcze raz dziekuje za przepis i zycze wszystkiego dobrego w Nowym 2013 Roku.

    OdpowiedzUsuń
  21. Cieszę się :-)
    Szczęśliwego Nowego Roku !

    OdpowiedzUsuń
  22. Po raz kolejny piekę to ciasto. Tym razem będzie na przyjęcie po Bierzmowaniu. Jest bardzo smaczne i ładnie się prezentuje. Ja placki lekko nasączam wodą z cukrem. Piekłam też podobną (skromniejszą)wersję na jednej blasze, tamto nazywa się popapraniec.

    OdpowiedzUsuń
  23. Hej dziewczyny:) Jakiej śmietany używałyście do ciasta??

    OdpowiedzUsuń
  24. Każda kwaśna będzie dobra :-)

    OdpowiedzUsuń
  25. ta polewa to tez moja ulubiona ale zamiast wody uzywam wo[u]dy (sorr, brak pol. znakow) jaka mam w domu winiak, jakikolwiek alkohol ok. 40% zdecydowanie lepsze!

    OdpowiedzUsuń
  26. Właśnie się za nie biorę,mam nadzieje że mi się uda upiec tak piękne jak Twoje:)Dam znać jutro jak mi wyszło,pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  27. Zdecydowanie lepiej wygląda niż smakuje(bynajmniej mnie).Pozdrawiam(a roboty to naprawde od groma:(

    OdpowiedzUsuń
  28. Akceptujesz tylko pozytywne komentarze???To znaczy tylko tych osób którym smakowało?

    OdpowiedzUsuń
  29. Dodaję prawie wszystkie komentarze (wprowadziłam moderację ze względu na spam). Nie dyżuruję jednak przy komputerze i na pojawienie się komentarza trzeba czasem poczekać do wieczora.
    A jeśli chodzi o smak ciasta, to jak zwykle kwestia gustu i nie podlega dyskusji.

    OdpowiedzUsuń
  30. Спасибо за рецепт,у Вас ошибка в описании рецепта - 40 г. муки и 25 г сахара,я думаю нужно для теста брать 400 муки и 250 сахара???????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nie błąd. 40 dag = 400 g, a 25 dag = 250 g, czyli jest dobrze :-)

      Usuń