Już sama nazwa brzmi obiecująco ;-) Co prawda jest to ciasto , które wymaga poświęcenia sporo czasu i pracy , ale w końcu raz na jakiś czas można pokusić się o zrobienie takiego kolorowego przekładańca , tym bardziej , że smakuje wybornie. Bardzo polecam :-)
Ciasto:
- 40 dag mąki
- 25 dag cukru pudru
- 8 jaj
- 1 margaryna lub masło
- cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 10 dag wiórków kokosowych
- 10 dag mielonych orzechów
- 10 dag maku
- 2 łyżki kakao
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodawać po jednym żółtku. Wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia, a na koniec dodać pianę ubitą z białek. Ciasto podzielić na 4 części: do jednej dodać 1 łyżkę śmietany i wiórki kokosowe, do drugiej 1 łyżkę śmietany i orzechy, do trzeciej 1 łyżkę śmietany i mak, a do czwartej kakao i też 1 łyżkę śmietany.
Z każdej części ciasta upiec oddzielne placki, w blaszce wyłożonej pergaminem (moja miała wymiary 23 x 33 cm).
Czas pieczenia: ok. 20 minut.
Temperatura pieczenia: 180 st.C.
Krem:
- 2 szkl. mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 25 dag masła lub margaryny
- 15 dag cukru pudru
- 2 żółtka
- aromat waniliowy lub śmietankowy
Pół szklanki mleka rozmieszać z mąkami, wlać na gotujące się pozostałe mleko i mieszając poczekać, aż masa zgęstnieje. Zestawić z ognia, wymieszać z żółtkami i ostudzić do temp. pokojowej.
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, dodawać stopniowo ostudzony budyń i aromat.
Masa jabłkowa:
- 1 kg kwaśnych jabłek (4 średnie jabłka)
- 10 łyżek cukru
- 6 łyżek wody
- 2 galaretki cytrynowe, agrestowe lub, tak jak u mnie, pomarańczowe
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, dodać cukier, wodę i rozgotować na wolnym ogniu. Zdjąć z ognia, wsypać galaretki, wymieszać i ostudzić.
Placki przekładać w dowolnej kolejności: placek + 1/2 kremu + placek + masa jabłkowa + placek + 1/2 kremu + placek. Całość można oblać polewą.
Polewa (ostatnio moja ulubiona):
- 1/3 kostki margaryny
- 1 łyżka wody
- 1 duża łyżka kakao
- 4 łyżki cukru
Wszystkie składniki rozpuścić w garnuszku i zagotować od czasu do czasu mieszając, przestudzić, polać ciasto.
Kolorowy zawrót głowy!
OdpowiedzUsuńPodziwiam evenko, bo niemało pracy włożyłaś. :)
To chyba pierwsze moje ciasto złożone z tylu różnorodnych warstw :-) W sumie nie byłoby ono tak pracochłonne , gdyby można było upiec wszystkie placki jednocześnie ;-)
OdpowiedzUsuńNo no no Evenko, cudny ten Smaczek! :) Na pewno ciezko sie je robi, takie dokladne ,idealne, super! :) Podziwiam.
OdpowiedzUsuńIle warstw! Obłędnie!
OdpowiedzUsuńSporo pracy? Wyobrażam sobie że to raczej baaardzo dużo pracy ;) Ale efekt - powalający!
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
OdpowiedzUsuńNo cóż , ciasto do najłatwiejszych nie należy , ale też nie wymaga specjalnych zdolności. Tyle tylko , że jego wykonanie zajmuje dużo czasu ;-)
Pieknie wyglada,moje szczere slowa uznania ...moze kiedys pokusze sie i go zrobie.
OdpowiedzUsuńDziękuję i zachęcam :-) A jeżeli na przeszkodzie stoi brak czasu , to placki można upiec dzień wcześniej , żeby drugiego dnia mieć mniej pracy ;-)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne ciasto, moze sporo pracy ale chyba warto bo rezultat jak widac jest super!
OdpowiedzUsuńDziękuję. Zapewniam , że trud włożony w przygotowanie ciasta opłaci się :-)
OdpowiedzUsuńJezeli chodzi o przekładanca CIASTO "Smaczek" w składnikach w ciescie jest ujety cukier waniliowy, a w przyrzadzaniu go brakuje:) i o mały włos zapomiałabym go dodac do ciasta. :) Ale sie udało. Radziłabym tylko dodac mniej jabłek lub nie dodawac wody do nich, albo dac wiecej galaretki, bo słabo gestnieje:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz :-)
OdpowiedzUsuńCukier waniliowy już dopisałam. Jeśli chodzi o jabłka , to zawsze gotuję je do momentu , aż woda wyparuje. Po dodaniu dwóch galaretek masa powinna dobrze stężeć.
Pozdrawiam.
witam.mam pytanie :)
OdpowiedzUsuńna jaką wielkość formy są składniki?? dziękuję od razu za odpowiedź i pozdrawiam.
Tak jak podałam w przepisie , moja forma miała wymiary 23 x 33 cm , ale oczywiście można użyć nieco mniejszej lub większej.
OdpowiedzUsuńMyślę, że nie brałaś udziału w konkursie Żywca ?
OdpowiedzUsuńZajrzyj - ktoś perfidnie ukradł ci przepis, a zdjęcie przerobił....
http://pasujedoobiadu.o2.pl/konkurs/przepis,252,item.html
Rzeczywiście nie brałam udziału w konkursie. No co za ludzie...
OdpowiedzUsuńDziękuję za informację.
powiedz mi czy ty pieczesz jednoczesnie placki az cztery czy kazdy osobno i co robisz z reszta ciata wkladasz do lodowki??czy cos innego
OdpowiedzUsuńMój piekarnik nie da rady pomieścić nawet dwóch blaszek jednocześnie , dlatego każdy placek muszę piec osobno. Reszta ciasta w tym czasie czeka zwyczajnie w kuchni (wiem , że im szybciej , tym lepiej , ale nie mam innego wyjścia). Podejrzewam , że większość piekarników zmieści 2 blaszki , więc pieczenie nie zajmuje aż tak dużo czasu.
OdpowiedzUsuńWlasnie dzis zrobilam to ciasto pierwszy raz - mam nadzieje ze mi sie udalo :-)) Dziekuje bardzo za fajny przepis.Pozdrawiam z Czech :-))
OdpowiedzUsuńCiasto wyszlo super,jest przepyszne.Jeszcze raz dziekuje za przepis i zycze wszystkiego dobrego w Nowym 2013 Roku.
OdpowiedzUsuńCieszę się :-)
OdpowiedzUsuńSzczęśliwego Nowego Roku !
Po raz kolejny piekę to ciasto. Tym razem będzie na przyjęcie po Bierzmowaniu. Jest bardzo smaczne i ładnie się prezentuje. Ja placki lekko nasączam wodą z cukrem. Piekłam też podobną (skromniejszą)wersję na jednej blasze, tamto nazywa się popapraniec.
OdpowiedzUsuńHej dziewczyny:) Jakiej śmietany używałyście do ciasta??
OdpowiedzUsuńKażda kwaśna będzie dobra :-)
OdpowiedzUsuńta polewa to tez moja ulubiona ale zamiast wody uzywam wo[u]dy (sorr, brak pol. znakow) jaka mam w domu winiak, jakikolwiek alkohol ok. 40% zdecydowanie lepsze!
OdpowiedzUsuńWłaśnie się za nie biorę,mam nadzieje że mi się uda upiec tak piękne jak Twoje:)Dam znać jutro jak mi wyszło,pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZdecydowanie lepiej wygląda niż smakuje(bynajmniej mnie).Pozdrawiam(a roboty to naprawde od groma:(
OdpowiedzUsuńAkceptujesz tylko pozytywne komentarze???To znaczy tylko tych osób którym smakowało?
OdpowiedzUsuńDodaję prawie wszystkie komentarze (wprowadziłam moderację ze względu na spam). Nie dyżuruję jednak przy komputerze i na pojawienie się komentarza trzeba czasem poczekać do wieczora.
OdpowiedzUsuńA jeśli chodzi o smak ciasta, to jak zwykle kwestia gustu i nie podlega dyskusji.
Спасибо за рецепт,у Вас ошибка в описании рецепта - 40 г. муки и 25 г сахара,я думаю нужно для теста брать 400 муки и 250 сахара???????
OdpowiedzUsuńTo nie błąd. 40 dag = 400 g, a 25 dag = 250 g, czyli jest dobrze :-)
Usuń