czwartek, 10 kwietnia 2008
White Chip Island Blondies
To takie brownies, tyle, że blond ;-) Z podanego przepisu wychodzi raczej mała porcja, więc jeśli ktoś ma dużą rodzinkę, to lepiej od razu podwoić składniki, bo inaczej ciasto zniknie w okamgnieniu :-)
Składniki:
- 1 szkl. i 2 łyżki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3/4 szkl. brązowego cukru
- 1/3 kostki masła lub margaryny
- 1 duże jajko
- 1 szkl. kuleczek z białej czekolady
- 1/2 szkl. orzechów 'macadamia'
- 1/2 szkl. wiórków kokosowych
- odrobina ekstraktu waniliowego (lub aromatu)
Mąkę , proszek do pieczenia i sól wymieszać. Miękkie masło utrzeć z cukrem i wanilią, wbić jajko i dalej ucierać. Stopniowo dodawać mieszankę mączną. Wsypać grubo posiekane orzechy oraz wiórki kokosowe lekko uprażone na suchej patelni i wystudzone, wymieszać. Ciasto wyłożyć do niedużej, natłuszczonej blaszki (ok. 23 x 23 cm), dobrze przyciskając do spodu. Piec 20-25 minut w temp. ok. 180 st.C. Całkowicie wystudzić w blaszce i dopiero wtedy wyjąć i pokroić na kawałki.
Przepis pochodzi z tej strony.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
O coś dla mnie ,poza drożdżakami lubię właśnie takie ,,jednogarkowce"
OdpowiedzUsuńEwanko już sobie wydrukowałam i wkrótce relacja
A może być posiekana czekolada ,bo kuleczek to ja nie kupię?
Ja lubię różne ciasta , tylko nie zawsze mam wenę do pieczenia czegoś skomplikowanego ;-) Tym razem jednak chodziło mi bardziej o przepis z dodatkiem białych kuleczek czekoladowych (może być posiekana czekolada), no i trafiłam właśnie na ten.
OdpowiedzUsuń"Blondaski" bardzo mi smakowały , mam nadzieję , że i Tobie również przypadną do gustu :-)
Evenko, jakie sliczne, mniam. Musi byc smaczne nieziemsko. Piekne. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńMajanko dziękuję i również pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuń