Zebrało mi się kilka przepisów do wstawienia i chyba czas najwyższy wziąć się do roboty ;-) Melasę kupiłam już dość dawno temu z myślą o pewnym przepisie, ale zmieniłam plany, a raczej odłożyłam na później. W związku z tym potrzebowałam czegoś innego i to na teraz, więc przejrzawszy różne strony kulinarne natknęłam się na ten oto przepis. Wydał mi się idealny, bo mogłam wykorzystać część melasy, a przy okazji zużyć resztki maślanki. Przyznam, że na początku melasa niezbyt przypadła mi do gustu (ma taki specyficzny smak), jednak zawiera sporo cennych składników takich jak: potas, wapń, niezbędna dla zdrowia witamina B6, żelazo, magnez i chyba właśnie dzięki temu zaczęłam się do niej przekonywać. Co więcej, ciasteczka naprawdę mi posmakowały i to nie ze względu na zawartość powyższych składników ( bardziej ze względu na czekoladę), a ostatnie ciastko to już w ogóle wydało mi się pyszne i to dwa dni po upieczeniu ;-)
Składniki:
- 15 dag tłuszczu roślinnego typu "Planta"
- 1/2 szkl. cukru
- 1 jajko
- 2 i 1/2 szkl. mąki
- 1 łyżeczka sody
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- duża szczypta imbiru
- 1/2 szkl. melasy
- 1/2 szkl. maślanki
- 1 szkl. półsłodkich kuleczek czekoladowych
Tłuszcz utrzeć z cukrem, wbić jajko i jeszcze chwilę ucierać. Mąkę, sodę, sól, cynamon i imbir przesiać razem. Melasę połączyć z maślanką i stopniowo dodawać do utartej masy, na przemian z mieszanką mączną. Dodać kuleczki czekoladowe i wymieszać. Nabierać łyżką ciasto i nakładać na nie posmarowaną tłuszczem blachę (lepiej jednak wyścielić pergaminem, zwłaszcza jak mamy piec kilka porcji na tej samej blasze), w dość dużych odstępach. Piec 12 - 15 minut w temp. 180 st.C.
a ja nawet nie wiem jak smakuje melasa:/
OdpowiedzUsuńNapisalam komentarz, ale chyba nie wszedl. Evenko te ciastka wygladają slicznie. Ciekawa jestem ich smaku.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplo w sloneczny dzionek. :)
Jeszcze do niedawna sama nie wiedziałam jak smakuje melasa. Mówi się , że wszystkiego trzeba w życiu spróbować... może nie do końca się z tym zgadzam , ale akurat melasę warto ;-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Ciasteczka z melasą ,ho ho ,ja bardzo lubię dodawać melasę do ciastek i ciasteczek,a jeszcze bardziej taki syrop z buraków(ten to jest smaczny i solo ....)
OdpowiedzUsuńMam te łezki czekoladowe(wprawdzie raczej wytrawne) hm ,wiem już do czego zużyję
p.s bułeczek nie piekłam ,zupy nie gotowałam bo wyjazd miałam,ale co sie odwlecze to nie uciecze
O , w końcu ktoś , kto zna się na rzeczy ;-) Z syropem z buraków jeszcze się nie zetknęłam , ale może powinnam w końcu gdzieś poszukać , bo mam nawet jakiś przepis na ciasto z jego dodatkiem.
OdpowiedzUsuńO , znowu maślanka :)
OdpowiedzUsuńNiedawno kupiłam melasę - czeka na wypróbowanie , może wypróbuję Twój przepis , bo ciasteczka wyglądają apetycznie .
Pozdrawiam
Ano maślanka , ale to już końcówka ;-)
OdpowiedzUsuńA melasę kupiłam tak naprawdę z myślą o chlebie , ale obawiałam się , że będę musiała go potem sama zjeść , więc czekając na odpowiedni moment , postanowiłam w międzyczasie upiec te ciasteczka. I dobrze zrobiłam , może teraz szybciej zdecyduję się upiec chleb ;-)
Upiekłam dziś po południu i już połowy nie ma. Są naprawdę dobre, a melasa łagodnieje i nie dominuje smakiem i rewelacyjie komponuje się z czekoladą.
OdpowiedzUsuńCiasteczka są miękkie w środku i cudownie chrupiące na zewnątrz.
Świetny przepis - dziękuję Arabesko :)
uściski :)
Bardzo się cieszę , że ciasteczka smakowały :-) Ja na początku byłam do nich dość sceptycznie nastawiona , ale w miarę jedzenia rósł mój apetyt na nie ;-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam !
Przejrzyj proszę profil użytkownika laciata w serwisie Moje Gotowanie.
OdpowiedzUsuńZnalazłam ukradziony Ci przepis ze zdjęciem
http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/desery/ciastka_z_melasa
Może jest tego więcej.
pozdr!
Zemfiroczko , dziękuję za wiadomość. Już wysłałam do nich list w tej sprawie (moich zdjęć jest tam dużo więcej). Mam nadzieję , że będzie jakiś odzew.
OdpowiedzUsuńświetne te ciasteczka, zrobiłam porcję i żałowałam, że zrobiłam tak mało, wzięłam pakiecik w tzw. gości i zniknęły w mgnieniu oka
OdpowiedzUsuń