piątek, 9 maja 2008

Ciastka z melasą



Zebrało mi się kilka przepisów do wstawienia i chyba czas najwyższy wziąć się do roboty ;-) Melasę kupiłam już dość dawno temu z myślą o pewnym przepisie, ale zmieniłam plany, a raczej odłożyłam na później. W związku z tym potrzebowałam czegoś innego i to na teraz, więc przejrzawszy różne strony kulinarne natknęłam się na ten oto przepis. Wydał mi się idealny, bo mogłam wykorzystać część melasy, a przy okazji zużyć resztki maślanki. Przyznam, że na początku melasa niezbyt przypadła mi do gustu (ma taki specyficzny smak), jednak zawiera sporo cennych składników takich jak: potas, wapń, niezbędna dla zdrowia witamina B6, żelazo, magnez i chyba właśnie dzięki temu zaczęłam się do niej przekonywać. Co więcej, ciasteczka naprawdę mi posmakowały i to nie ze względu na zawartość powyższych składników ( bardziej ze względu na czekoladę), a ostatnie ciastko to już w ogóle wydało mi się pyszne i to dwa dni po upieczeniu ;-)


Składniki:

- 15 dag tłuszczu roślinnego typu "Planta"

- 1/2 szkl. cukru

- 1 jajko

- 2 i 1/2 szkl. mąki

- 1 łyżeczka sody

- 1/4 łyżeczki soli

- 1/2 łyżeczki cynamonu

- duża szczypta imbiru

- 1/2 szkl. melasy

- 1/2 szkl. maślanki

- 1 szkl. półsłodkich kuleczek czekoladowych


Tłuszcz utrzeć z cukrem, wbić jajko i jeszcze chwilę ucierać. Mąkę, sodę, sól, cynamon i imbir przesiać razem. Melasę połączyć z maślanką i stopniowo dodawać do utartej masy, na przemian z mieszanką mączną. Dodać kuleczki czekoladowe i wymieszać. Nabierać łyżką ciasto i nakładać na nie posmarowaną tłuszczem blachę (lepiej jednak wyścielić pergaminem, zwłaszcza jak mamy piec kilka porcji na tej samej blasze), w dość dużych odstępach. Piec 12 - 15 minut w temp. 180 st.C.


 

12 komentarzy:

  1. a ja nawet nie wiem jak smakuje melasa:/

    OdpowiedzUsuń
  2. Napisalam komentarz, ale chyba nie wszedl. Evenko te ciastka wygladają slicznie. Ciekawa jestem ich smaku.
    Pozdrawiam cieplo w sloneczny dzionek. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze do niedawna sama nie wiedziałam jak smakuje melasa. Mówi się , że wszystkiego trzeba w życiu spróbować... może nie do końca się z tym zgadzam , ale akurat melasę warto ;-)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasteczka z melasą ,ho ho ,ja bardzo lubię dodawać melasę do ciastek i ciasteczek,a jeszcze bardziej taki syrop z buraków(ten to jest smaczny i solo ....)
    Mam te łezki czekoladowe(wprawdzie raczej wytrawne) hm ,wiem już do czego zużyję
    p.s bułeczek nie piekłam ,zupy nie gotowałam bo wyjazd miałam,ale co sie odwlecze to nie uciecze

    OdpowiedzUsuń
  5. O , w końcu ktoś , kto zna się na rzeczy ;-) Z syropem z buraków jeszcze się nie zetknęłam , ale może powinnam w końcu gdzieś poszukać , bo mam nawet jakiś przepis na ciasto z jego dodatkiem.

    OdpowiedzUsuń
  6. O , znowu maślanka :)
    Niedawno kupiłam melasę - czeka na wypróbowanie , może wypróbuję Twój przepis , bo ciasteczka wyglądają apetycznie .
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Ano maślanka , ale to już końcówka ;-)
    A melasę kupiłam tak naprawdę z myślą o chlebie , ale obawiałam się , że będę musiała go potem sama zjeść , więc czekając na odpowiedni moment , postanowiłam w międzyczasie upiec te ciasteczka. I dobrze zrobiłam , może teraz szybciej zdecyduję się upiec chleb ;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Upiekłam dziś po południu i już połowy nie ma. Są naprawdę dobre, a melasa łagodnieje i nie dominuje smakiem i rewelacyjie komponuje się z czekoladą.
    Ciasteczka są miękkie w środku i cudownie chrupiące na zewnątrz.
    Świetny przepis - dziękuję Arabesko :)

    uściski :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo się cieszę , że ciasteczka smakowały :-) Ja na początku byłam do nich dość sceptycznie nastawiona , ale w miarę jedzenia rósł mój apetyt na nie ;-)
    Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  10. Przejrzyj proszę profil użytkownika laciata w serwisie Moje Gotowanie.

    Znalazłam ukradziony Ci przepis ze zdjęciem

    http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/desery/ciastka_z_melasa

    Może jest tego więcej.

    pozdr!

    OdpowiedzUsuń
  11. Zemfiroczko , dziękuję za wiadomość. Już wysłałam do nich list w tej sprawie (moich zdjęć jest tam dużo więcej). Mam nadzieję , że będzie jakiś odzew.

    OdpowiedzUsuń
  12. świetne te ciasteczka, zrobiłam porcję i żałowałam, że zrobiłam tak mało, wzięłam pakiecik w tzw. gości i zniknęły w mgnieniu oka

    OdpowiedzUsuń