Kolejny przepis z wykorzystaniem jagód i równie prosty jak muffiny (jeśli zrezygnować z masy serowej na wierzchu, to nawet prostszy). Krótko mówiąc: łatwe i smaczne :-)
Składniki:
- 175 g masła
- 175 g drobnego cukru
- 3 duże jajka
- 225 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 142 ml kwaśnej śmietany (ok. 2/3 szkl.)
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (zamiast tego dałam aromat śmietankowy)
- ok. 370 g jagód
- 200 g serka kremowego typu "Philadelphia"
- 100 g cukru pudru
Miękkie masło, cukier (175 g), jajka, mąkę, proszek do pieczenia i wanilię ubijać mikserem przez 1 - 2 minuty. Dodać 4 łyżki śmietany, jeszcze chwilę ubijać, następnie wsypać połowę jagód i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć do okrągłej formy, o średnicy ok. 22 cm, wyłożonej pergaminem. Piec ok. 50 minut w temp. 180 st.C. Studzić 10 minut, a następnie wyjąć z formy.
Serek ubić z cukrem pudrem i resztą śmietany na kremową masę. Wyłożyć na ostudzone ciasto, wyrównać i posypać pozostałymi jagodami (ja dałam ich trochę mniej niż w przepisie).
Źródło: BBC Good Food
Rzeczywiscie bardzo proste ciasto a jakie piekne. sliczne zdjecia.
OdpowiedzUsuńcudownie, że już Pani wróciła;), mamy chyba dość podobne gusta smakowe i czekałam na nowe posty;-)
OdpowiedzUsuńnowy szablon jest świetny, a ciasto z jagodami wygląda nieziemsko
pozdrawiam serdecznie
:)
OdpowiedzUsuńWszedzie tak jagodowo ojojojj ...
Śliczny ,ja jutro taki upiekę z owocami -jagody + inne
OdpowiedzUsuńa na wierzch dam zwykłą bita śmietanę
A widzę ,że koleżanka nadrabia zaległości w kuchni
A i powtórzę pięknie u Ciebie
Jakie piękne ciasto. A ślinka kap, kap, kap :-)
OdpowiedzUsuńPrzecudowne cisto! Wygląda niesamowicie świeżo, lekko i letnio :) Nie mogę się napatrzeć :)
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcie, ciasto wygląda niesamowicie apetycznie. Nowa szata bloga też super:)
OdpowiedzUsuńWidze ze wrocilas juz do formy i nastepny wpisik dodalas :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne ciasto z jagodami, na innych blogach tez jagodowo, a ja niestety nie mam dostepu do pysznych owocow :(. A jesli mam to w malusich paczuszkach to tylko na posypke by starczylo ;). Ale za to mam sezon na brzoskwinie i nektarynki :))
Pozdrawiam!
wyszlo Ci ladniejsze niz oryginalne! :-) swoja droga, tez uwielbiam przepisy prostych i efektownych ciast z good food :-)
OdpowiedzUsuńBardzo Wam dziękuję za miłe komentarze (zarówno te odnośnie ciasta jak i nowej szaty)- to działa jak "Red bull"... no wiecie , dodaje skrzydeł :-)
OdpowiedzUsuńPiękne ciasto. No śliczne po prostu. Musiało wspaniale smakować :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Edysiu , faktycznie było bardzo dobre :-)
OdpowiedzUsuńEvenko , jak tu u Ciebie się pięknie zrobiło !
OdpowiedzUsuńCiasto też bardzo apetycznie wygląda - pasuje do nowego wystroju :)
Jak pisałam -tak zrobiłam
OdpowiedzUsuńPięć minut pracy ,a efekt smakowity
Goście jedli ,aż miło było popatrzyć
Ja na wierzch zamiast sera dałam bita śmietankę
Piękne zdjęcia! Na to ciasto, to mi już jagód nie wystarczy. trzeba pomyśleć o nowym zapasie:-)
OdpowiedzUsuńAbbra , dziękuję :-) Zdjęcia faktycznie przypasowały kolorem ;-)
OdpowiedzUsuńMargot , już nieraz przekonałam się , że nie rzucasz słów na wiatr :-) A pomysł ze śmietanką jest bardzo dobry (wiem , że nie każdy lubi smak serka 'Philadelphia'). Tak na co dzień , to ciasto może być nawet bez niczego ;-)
Atino , ano trzeba - korzystaj póki są świeże jagody ;-)
Witaj. Zrobiliśmy to ciasto i rzeczywiście jest łatwe i bardzo smaczne. Trafiłem do Ciebie dzięki Majanie, która też je piekła. Poza tym bardzo ładnego bloga prowadzisz. Pozdrawiam. Andrzej
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło , dziękuję za uznanie :-)
OdpowiedzUsuń