niedziela, 13 lipca 2008

Ciasto z jagodami


Kolejny przepis z wykorzystaniem jagód i równie prosty jak muffiny (jeśli zrezygnować z masy serowej na wierzchu, to nawet prostszy). Krótko mówiąc: łatwe i smaczne :-)




Składniki:

- 175 g masła

- 175 g drobnego cukru

- 3 duże jajka

- 225 g mąki

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 142 ml kwaśnej śmietany (ok. 2/3 szkl.)

- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (zamiast tego dałam aromat śmietankowy)

- ok. 370 g jagód

- 200 g serka kremowego typu "Philadelphia"

- 100 g cukru pudru


Miękkie masło, cukier (175 g), jajka, mąkę, proszek do pieczenia i wanilię ubijać mikserem przez 1 - 2 minuty. Dodać 4 łyżki śmietany, jeszcze chwilę ubijać, następnie wsypać połowę jagód i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć do okrągłej formy, o średnicy ok. 22 cm, wyłożonej pergaminem. Piec ok. 50 minut w temp. 180 st.C. Studzić 10 minut, a następnie wyjąć z formy.

Serek ubić z cukrem pudrem i resztą śmietany na kremową masę. Wyłożyć na ostudzone ciasto, wyrównać i posypać pozostałymi jagodami (ja dałam ich trochę mniej niż w przepisie).

Źródło: BBC Good Food


18 komentarzy:

  1. Rzeczywiscie bardzo proste ciasto a jakie piekne. sliczne zdjecia.

    OdpowiedzUsuń
  2. cudownie, że już Pani wróciła;), mamy chyba dość podobne gusta smakowe i czekałam na nowe posty;-)
    nowy szablon jest świetny, a ciasto z jagodami wygląda nieziemsko
    pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  3. :)
    Wszedzie tak jagodowo ojojojj ...

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliczny ,ja jutro taki upiekę z owocami -jagody + inne
    a na wierzch dam zwykłą bita śmietanę

    A widzę ,że koleżanka nadrabia zaległości w kuchni

    A i powtórzę pięknie u Ciebie

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie piękne ciasto. A ślinka kap, kap, kap :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przecudowne cisto! Wygląda niesamowicie świeżo, lekko i letnio :) Nie mogę się napatrzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne zdjęcie, ciasto wygląda niesamowicie apetycznie. Nowa szata bloga też super:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Widze ze wrocilas juz do formy i nastepny wpisik dodalas :)
    Bardzo smaczne ciasto z jagodami, na innych blogach tez jagodowo, a ja niestety nie mam dostepu do pysznych owocow :(. A jesli mam to w malusich paczuszkach to tylko na posypke by starczylo ;). Ale za to mam sezon na brzoskwinie i nektarynki :))
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. wyszlo Ci ladniejsze niz oryginalne! :-) swoja droga, tez uwielbiam przepisy prostych i efektownych ciast z good food :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo Wam dziękuję za miłe komentarze (zarówno te odnośnie ciasta jak i nowej szaty)- to działa jak "Red bull"... no wiecie , dodaje skrzydeł :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękne ciasto. No śliczne po prostu. Musiało wspaniale smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Dziękuję Edysiu , faktycznie było bardzo dobre :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Evenko , jak tu u Ciebie się pięknie zrobiło !
    Ciasto też bardzo apetycznie wygląda - pasuje do nowego wystroju :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jak pisałam -tak zrobiłam
    Pięć minut pracy ,a efekt smakowity
    Goście jedli ,aż miło było popatrzyć
    Ja na wierzch zamiast sera dałam bita śmietankę

    OdpowiedzUsuń
  15. Piękne zdjęcia! Na to ciasto, to mi już jagód nie wystarczy. trzeba pomyśleć o nowym zapasie:-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Abbra , dziękuję :-) Zdjęcia faktycznie przypasowały kolorem ;-)

    Margot , już nieraz przekonałam się , że nie rzucasz słów na wiatr :-) A pomysł ze śmietanką jest bardzo dobry (wiem , że nie każdy lubi smak serka 'Philadelphia'). Tak na co dzień , to ciasto może być nawet bez niczego ;-)

    Atino , ano trzeba - korzystaj póki są świeże jagody ;-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Witaj. Zrobiliśmy to ciasto i rzeczywiście jest łatwe i bardzo smaczne. Trafiłem do Ciebie dzięki Majanie, która też je piekła. Poza tym bardzo ładnego bloga prowadzisz. Pozdrawiam. Andrzej

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo mi miło , dziękuję za uznanie :-)

    OdpowiedzUsuń