Niezwykle szybki i łatwy przepis stworzony przez Doris Grant jeszcze w latach 40 - tych. Ciasto nie wymaga zagniatania i potrzebuje tylko 1 minuty na wymieszanie. Chlebek powinien zachować świeżość nawet przez kilka dni.
Nie chce nikogo zniechęcać do tego przepisu (w końcu pochodzi z mojej ulubionej książki, więc MUSI być dobry ;-), ale nie przypadł mi on do gustu. Może dlatego, że ja po prostu w ogóle nie jestem fanką chlebów razowych. Wiem jednak, że są zdrowe i chociaż od czasu do czasu dobrze na odmianę takowy zjeść :-)
Składniki:
- 45 dag mąki pszennej razowej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka drożdży suszonych
- 400 ml ciepłej wody (35 - 38 st.C.)
- 1 łyżeczka cukru 'muscovado' (ja dałam brązowy)
Mąkę przesiać z solą do dużej miski. Drożdże wsypać do 1/2 szkl. wody, po kilku minutach dodać cukier, wymieszać i zostawić na 10 minut. W mące zrobić dołek, wlać do niego wyrośnięte drożdże oraz resztę wody. Mieszać przez około 1 minutę (jeśli trzeba, dolać więcej wody - ciasto ma sprawiać wrażenie śliskiego). Przełożyć do dobrze wysmarowanej tłuszczem blaszki (ok. 21 x 11 cm), przykryć folią i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 30 minut (ja czekałam 45 minut, a i nieco dłużej by nie zaszkodziło). W międzyczasie nagrzać piekarnik do 200 st.C. Piec przez około 40 minut.
Ja na pewno ten przepis wyprobuje, bo bardzo lubie razowe pieczywo. Moj maz moze juz nie az tak bardzo, ale powoli sie przyzwyczaja;) Zaczela od pieczywa w ktorym mieszalam make pszenna z razowa a ostatnio nawet chetnie zjadl chleb z samej maki razowej;)
OdpowiedzUsuńO! w pełni razowe! COś dla mnie!
OdpowiedzUsuńO , są amatorzy razowców :-) A zatem próbujcie - jestem ciekawa Waszych opinii ;-)
OdpowiedzUsuńZdrowy chlebus :))
OdpowiedzUsuńJa tez bardzo lubię pieczywo razowe :) Może wyprobuję ten przepis. Chlebek wygląda smakowicie!
OdpowiedzUsuńEvenko kolejny kuszący przepis:-) Chlebek wygląda wspaniale i muszę go wypróbować. Ja ostatnio robiłam bułki z tej mąki i bardzo mi smakowały:-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Wam :-)
OdpowiedzUsuńAtinko , skoro bułeczki smakowały , to są duże szanse , że i chleb przypadnie Ci do gustu ;-)
jak dla mnie koniecznie też do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
Czekam na ocenę i również pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńZrobiłam :)
OdpowiedzUsuńpiekłam w większej formie, więc zwiększyłam prtoporcje i dodałam dodatkowo trochę otrąb pszennych, całkiem smaczny wyszedł
dzięki za przepis :)
oto mój chlebek:
http://kulinarnie1.blogspot.com/2008/10/razowy-chlebek.html
Cieszę się , że smakował :-) Idę obejrzeć ;-)
OdpowiedzUsuńUpiekłam ten chlebek , dodałam do niego jeszcze ziarna słonecznika i wyszedł bardzo smaczny :) ...niestety zdjęcia nie udało mi sie zrobić ,gdyż chlebek został zjedzony tuż po upieczeniu...ale mam zamiar ponownie go upiec.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Kuchareczko , bardzo się cieszę ! Przyznam , że na początku wahałam się , czy w ogóle powinnam podawać ten przepis (nie specjalnie smakował mi ten chleb) , ale okazało się , że warto było ;-)
OdpowiedzUsuńArabesko dla tych którzy lubią ciemne pieczywo ten chlebek to prawdziwy rarytasik pomimo sredniego wyglądu :)Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń