niedziela, 21 września 2008

Grant Loaf



Niezwykle szybki i łatwy przepis stworzony przez Doris Grant jeszcze w latach 40 - tych. Ciasto nie wymaga zagniatania i potrzebuje tylko 1 minuty na wymieszanie. Chlebek powinien zachować świeżość nawet przez kilka dni.

Nie chce nikogo zniechęcać do tego przepisu (w końcu pochodzi z mojej ulubionej książki, więc MUSI być dobry ;-), ale nie przypadł mi on do gustu. Może dlatego, że ja po prostu w ogóle nie jestem fanką chlebów razowych. Wiem jednak, że są zdrowe i chociaż od czasu do czasu dobrze na odmianę takowy zjeść :-)


Składniki:

- 45 dag mąki pszennej razowej

- 1 łyżeczka soli

- 1 łyżeczka drożdży suszonych

- 400 ml ciepłej wody (35 - 38 st.C.)

- 1 łyżeczka cukru 'muscovado' (ja dałam brązowy)


Mąkę przesiać z solą do dużej miski. Drożdże wsypać do 1/2 szkl. wody, po kilku minutach dodać cukier, wymieszać i zostawić na 10 minut. W mące zrobić dołek, wlać do niego wyrośnięte drożdże oraz resztę wody. Mieszać przez około 1 minutę (jeśli trzeba, dolać więcej wody - ciasto ma sprawiać wrażenie śliskiego). Przełożyć do dobrze wysmarowanej tłuszczem blaszki (ok. 21 x 11 cm), przykryć folią i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 30 minut (ja czekałam 45 minut, a i nieco dłużej by nie zaszkodziło). W międzyczasie nagrzać piekarnik do 200 st.C. Piec przez około 40 minut.

14 komentarzy:

  1. Ja na pewno ten przepis wyprobuje, bo bardzo lubie razowe pieczywo. Moj maz moze juz nie az tak bardzo, ale powoli sie przyzwyczaja;) Zaczela od pieczywa w ktorym mieszalam make pszenna z razowa a ostatnio nawet chetnie zjadl chleb z samej maki razowej;)

    OdpowiedzUsuń
  2. O! w pełni razowe! COś dla mnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. O , są amatorzy razowców :-) A zatem próbujcie - jestem ciekawa Waszych opinii ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdrowy chlebus :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja tez bardzo lubię pieczywo razowe :) Może wyprobuję ten przepis. Chlebek wygląda smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Evenko kolejny kuszący przepis:-) Chlebek wygląda wspaniale i muszę go wypróbować. Ja ostatnio robiłam bułki z tej mąki i bardzo mi smakowały:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję Wam :-)
    Atinko , skoro bułeczki smakowały , to są duże szanse , że i chleb przypadnie Ci do gustu ;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. jak dla mnie koniecznie też do wypróbowania :)
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Czekam na ocenę i również pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobiłam :)
    piekłam w większej formie, więc zwiększyłam prtoporcje i dodałam dodatkowo trochę otrąb pszennych, całkiem smaczny wyszedł
    dzięki za przepis :)
    oto mój chlebek:
    http://kulinarnie1.blogspot.com/2008/10/razowy-chlebek.html

    OdpowiedzUsuń
  11. Cieszę się , że smakował :-) Idę obejrzeć ;-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Upiekłam ten chlebek , dodałam do niego jeszcze ziarna słonecznika i wyszedł bardzo smaczny :) ...niestety zdjęcia nie udało mi sie zrobić ,gdyż chlebek został zjedzony tuż po upieczeniu...ale mam zamiar ponownie go upiec.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  13. Kuchareczko , bardzo się cieszę ! Przyznam , że na początku wahałam się , czy w ogóle powinnam podawać ten przepis (nie specjalnie smakował mi ten chleb) , ale okazało się , że warto było ;-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Arabesko dla tych którzy lubią ciemne pieczywo ten chlebek to prawdziwy rarytasik pomimo sredniego wyglądu :)Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń