Proste ciasto bez pieczenia, składające się z czterech warstw herbatników kakaowych, przełożonych mleczną masą waniliową. Poszczególne warstwy ciastek przekłada się ciepłą masą, dzięki temu herbatniki są dokładnie "posklejane" i dosyć szybko robią się miękkie. Po nocy spędzonej w lodówce ciasto bardzo dobrze się kroi i wprost rozpływa się w ustach. Moim dzieciom (i nie tylko) bardzo smakowało.
Składniki:
- 700 ml mleka
- 200 g cukru
- 250 g masła
- 1 op. budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (40 g)
- 3 jajka
- 250 ml kwaśnej śmietany (18 %)
Ponadto:
- herbatniki kakaowe (3-4 paczki, po 250 g każda)
- 1/2 tabliczki czekolady
Jaja zmiksować ze śmietaną, cukrem i budyniem.
Mleko zagotować z masłem. Do gotującego się mleka wlać miksturę jajeczną i chwilę gotować, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Przestudzić, odebrać kilka łyżek do posmarowania wierzchu.
Blachę o wymiarach 24 x 36 cm* wyścielić papierem do pieczenia. Ułożyć warstwę herbatników, posmarować 1/3 ciepłej masy, ułożyć drugą warstwę herbatników, posmarować znowu masą, ułożyć trzecią warstwę herbatników, posmarować masą i przykryć ostatnią warstwą herbatników. Wierzch cienko posmarować odłożoną wcześniej masą i posypać startą czekoladą. Całość wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin.
*Można użyć trochę mniejszej blaszki, wtedy wystarczą 3 paczki herbatników (na większą potrzeba dosłownie kilka ciastek więcej), a masę można podzielić na 4 równe porcje - na wierzchu będzie wtedy taka sama jak w środku, zamiast cieńszej.
Inspiracja
Fajne ciacho, ciekawy krem, do zrobienia. Tylko mam jedno pytanie, tę kwaśną śmietanę to do jajek dodać i dopiero do gotującego mleka?
OdpowiedzUsuń"Jaja zmiksować ze śmietaną, cukrem i budyniem". Tak, dopiero wtedy :-)
OdpowiedzUsuńWygląda wyśmienicie! Sądzę, że moim dzieciom też by smakowało!
OdpowiedzUsuńCzy można dodać owoce w jakiejś formie, np. dżemu czy odrobinę frużeliny? Bożena
OdpowiedzUsuńZ masą bym nie łączyła, ale może ewentualnie zamiast jednej warstwy, najlepiej po środku.
UsuńWygląda fantastycznie i na pewno tak samo musi smakować :)
OdpowiedzUsuńzrobione, zjedzone, super i dzięki wielkie!
OdpowiedzUsuńNa zdrowie :-) Cieszę się, że posmakowało.
UsuńCiasto, które nam zaprezentowałaś wygląda niesamowicie elegancko - wielki plus za ładne zdjęcia. Sama choć nie jem słodkości, chętnie spróbowałabym kawałeczek:P
OdpowiedzUsuńMusi być bardzo delikatne w smaku - myślę, że ciekawie byłoby zastąpić budyń waniliowy, np. malinowym - wszak teraz na maliny sezon:P
Mmm, wygląda wspaniale, te wszystkie warstwy, ach! :)
OdpowiedzUsuńZrobione, zjedzone, pyszne i bardzo łatwe do zrobienia właśnie robię następne na prośbę mojej rodziny. Dziękuję za wspaniały przepis. Jola
OdpowiedzUsuńProszę bardzo :-)
UsuńJak widać wiele warstw wcale nie musi oznaczać większej trudności wykonania ciasta. Cieszę się, że przepis przypadł do gustu :-)
A czy to ciasto dobrze jest zrobić tego samego dnia czy lepiej dzień wcześniej przygotować?:)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie lepiej przygotować dzień wcześniej. Wtedy masa dobrze zastygnie, a ciastka zmiękną.
UsuńCzy mozna zastapic masło margaryna np. Palma?
OdpowiedzUsuńMożna.
Usuńciasto bardzo ładnie wygląda, ale zastanawiam się czy mogłabym do tej masy wlać trochę ekstaktu kawy bo bardzo lubię krem kawowy.
OdpowiedzUsuńMyślę, że można dodać bez obaw 1-2 łyżki ekstraktu. A jeśli to wydaje się zbyt mało, wtedy radzę zmniejszyć ilość mleka i odpowiednią jego ilość zastąpić kawą.
UsuńChyba, że chodzi o coś rodzaju aromatu kawowego, wtedy wystarczy tylko odrobina ;-)
a czy można zamiast herbatników kakaowych dodać na zmianę waniliowych?
OdpowiedzUsuńMożna.
OdpowiedzUsuńCzy pasowałoby, żeby wierzch posypać wiórkami kokosowymi?
OdpowiedzUsuńTak, jeśli ktoś lubi, to jak najbardziej.
OdpowiedzUsuńnie zsiadł mi się krem tak jak powinien... chyba dałam czegoś za dużo :) można go jakoś uratować?
OdpowiedzUsuńMasa tężeje dopiero na drugi dzień po przełożeniu, więc możliwe, że wszystko z nią w porządku :-)
OdpowiedzUsuńczy to sa zwykle herbatniki ? ciasto wyglada na dosc wysokie :)
OdpowiedzUsuńUżyłam "Bonitek", one są nieco grubsze od tradycyjnych herbatników.
UsuńDo ciasta użyłam herbatników kakaowych kupionych w Tesco i średnio się sprawdziły wole grubsze np z Auchan. Ciasto wyszło fajne w smaku niezbyt słodkie, do popołudniowej kawki w sam raz, ale nie żeby odrazu był Hit ;) Bardziej smakowały nam np. góra lodowa, 3 bit truskawkowy, Królewiec, pychotka. Ale da radę zjeść ;) Mojemu mężowi i synowi smakowało, córka jeszcze nie skosztowała bo wcinała wczorajszą szarlotkę ;)
OdpowiedzUsuńJa właśnie użyłam takich grubszych herbatników, ale z Biedronki ;-) Ich smak zapewne też ma znaczenie.
UsuńPozdrawiam :-)
Hehe a mi Hit skojarzyło się z ciastkami ... I wyglądzie przypomina Hit kokosowy:):):) pozdrawiam Daria
UsuńZważył mi sie ten krem😡 co mogłam źle zrobić?
OdpowiedzUsuńByć może masa była zbyt długo gotowana lub zapomniałaś dodać budyń ?
UsuńWygląda super ♥️
OdpowiedzUsuńCzy ta śmietana jest konieczna?
OdpowiedzUsuńTak.
UsuńCiasto robiłam już kilka razy jest przepyszne i łatwe do zrobienia. Dziękuję za przepis 😊
OdpowiedzUsuń