czwartek, 8 stycznia 2009

Rogaliki maślane



Miałam ochotę na coś drożdżowego, najlepiej z nadzieniem serowym lub z marmoladą. Przepis Bajaderki z forum Cincin wydał mi się idealny, no i nie pomyliłam się. Rogale wyszły przepyszne, właśnie takie jak chciałam - mięciutkie, nie za suche, słodkie i maślane. Część z nich zrobiłam z nadzieniem serowym (akurat miałam kawałeczek białego sera), a resztę z marmoladą.

Składniki:

- 1 szkl. mleka
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szkl. cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka suszonych drożdży
- 3 duże jajka
- 4 i 1/2 szkl. mąki

- 3-4 łyżki roztopionego masła do smarowania

- ew. marmolada , gęsty dżem lub inne nadzienie

Drożdże wsypać do małego naczynia, dodać troszkę mąki i cukru. Mleko podgrzać, aż będzie letnie i 1/4 szklanki zalać drożdże, dobrze wymieszać i zostawić, aż zaczyn zacznie się podnosić. Resztę (3/4 szklanki) mleka zagotować i dodać do niego masło i cukier. Odstawić do przestygnięcia. Następnie wsypać mąkę, dodać rozczyn, jajka, sól i wymieszać, aż utworzy się miękkie ciasto. Wyłożyć na stolnicę i wyrabiać dobre kilka minut, aż będzie gładkie i lśniące. Włożyć z powrotem do miski i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość. Podzielić ciasto na 3 części, z każdej rozwałkowac koło o średnicy 22 cm (u mnie trochę większe). Posmarować roztopionym masłem, podzielić na 8 trójkątów (ew. nakładać po 1 łyżeczce nadzienia) i zwijać rogaliki. Układać na natłuszczonej blasze, posmarować masłem, przykryć i zostawić do wyrośnięcia. Piec 8 - 10 minut (moje piekły się prawie dwa razy dłużej zanim się zrumieniły) w temperaturze 200 st.C, wyjąć z piekarnika i jeszcze gorące ponownie posmarować masłem. Zostawić do wystygnięcia.

Uwagi: Rogaliki można nadziewać np. masą serową lub marmoladą (tak, jak ja to zrobiłam) albo zamiast rogalików formować zwykłe, okrągłe bułeczki.


Z nadzieniem serowym...


...albo z marmoladą
Zwijanie rogalika zaczynamy od podstawy trójkąta...


...do wierzchołka

Tak wygląda rogalik w przybliżeniu...


...a tak cała gromadka gotowych rogalików


55 komentarzy:

  1. Znam ten przepis. :) Wielokrotnie go próbowałam i wiem, jak pyszne rogaliki (a robiłam tez i bułeczki) z niego wychodzą. Patrząc teraz na Twoje fotki - oczywiście czuję natychmiastową ochotę zjedzenia. :) Mniammmmm...:)

    OdpowiedzUsuń
  2. dawno nie robilam rogalikow. Bardzo lubie, szczegolnie z powidlami sliwkowymi:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Arabesko wygladaja wspaniale:) mnie dzisiaj tez naszla ogromna ochota ta cos slodkiego, drodzowego, z jakims pysznym nadzieniem. Napewno juz niedlugo skusze sie na te rogaliki:-)
    pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smakowicie wyglądają, aż mam ochotę sięgnąć po jednego :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak zwykle Arabesko Twoje rogaliki jak i inne wypieki są bardzo staranne i bardzo kuszące:) Śliczne!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Arabesko, a czy to ciacho jest mocno zbite? bo 3 jajka wskazują na to, ze chyba jest dosyć scisłe? z kolei ich maslany smak bardzo do mnie przemawia...

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygladaja pysznie :) Pewno sie na nie pokusze w najblizszym czasie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Evenko, one są piękne. I jak slicznie równiutko zawinięte. Ja mam zawsze problem z dokładnym i ladnym zawinięciem. Skorzystam nastepnym razem z Twoich porad :))
    Sliczne i apetyczne:)
    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wow sliczne :)
    ja tez upieklam wczoraj rogaliki drozdzowe - ale wg przepisu Paulinki. Choc moje nie byly tak sliczne jak Twoje

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękne rogaliki Evenko ! Kuszą ogromnie - bardzo lubię drożdżowe wypieki .
    Chętnie bym zjadła jednego do herbaty :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo Wam dziękuję za miłe komentarze :-)
    Rogaliki są naprawdę pyszne (Małgosia może zaświadczyć) i kto ich jeszcze nie próbował , to szczerze polecam.

    Aniu , ciasto wbrew pozorom nie jest zbite , a wręcz przeciwnie - pulchne i mięciutkie. Podejrzewam , że z samymi żółtkami byłoby tylko troszkę bardziej suche.

    OdpowiedzUsuń
  12. Arabesko, śliczne rogaliki, właśnie takich szukam. A mogłabyś powiedzieć, co dajesz to masy serowej? tak mniej więcej? Byłabym Ci ogromnie wdzięczna:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Dziękuję Kasiu :-)
    Do masy serowej daję oczywiście ser (swojego nie ważyłam , ale nie potrzeba go dużo - na pewno mniej niż 20 dag), cukier do smaku , żółtko lub całe jajko w zależności od wilgotności sera (tak , żeby masa dała się smarować) i kilka kropli aromatu waniliowego lub śmietankowego. Gdyby masa była ciągle zbyt sucha , to można dodać też odrobinę śmietany.

    OdpowiedzUsuń
  14. Dziękuję Ci Kochana! Zrobię z serem!

    OdpowiedzUsuń
  15. Rogaliku piękne :) ja robię z ciasta, które rośnie w wodzie, też jest delikatne i mięciutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Śliczne rogaliki. Z tego przepisu jeszcze nie robiłam, ale skoro jest Bajaderkowy i Ty je polecasz - to musi być pyszny! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Dziękuję :-)

    Agatko , kiedyś robiłam ciasto drożdżowe tym sposobem (tzw. topielec)i rzeczywiście było smaczne. Podzielisz się swoim przepisem ? ;-)

    Atinko , na pewno dla niektórych będzie to dodatkową zachętą do wypróbowania przepisu :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Śliczne, jeszcze tylko polać bielutkim lukrem.. Mmmmm :).
    Wiele razy odwiedzałam ten blog,
    teraz założyłam i swój. Zapraszam:). Dodaję blog do zakładek. Pozdrawiam serdecznie !

    OdpowiedzUsuń
  19. Rogaliki i bez lukru są dosyć słodkie , ale jeśli ktoś lubi , to oczywiście można je dodatkowo udekorować.
    Pozdrawiam i życzę powodzenia w prowadzeniu własnego bloga :-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ja na chwilę w ramach pozdrowień/zachwytów ;)
    Twój blog Arabesko jest jednym z moich ulubionych a zdjęcia powodują ślinotok i mały żal, że moim wypiekom daleko do takich cudnych i rumianych ;(
    Życzę dobrego roku i mnóstwa nowych przepisów! Będę zaglądać, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Bardzo dziękuję za miły komentarz :-) A na pociechę powiem tylko , że moje wypieki nie zawsze wychodzą tak , jakbym tego chciała ;-)

    OdpowiedzUsuń
  22. super blog, pyszne wyszło :) pozdrawiam Flamenco

    OdpowiedzUsuń
  23. Rogaliki są świetne:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  24. Piękne,pyszne napewno:)
    Dziękuję za krótka lekcję robienia rogalików:)

    Wezmę przepis napewno:)

    OdpowiedzUsuń
  25. raz zrobiłam rogaliki a drugi drożdżówki zawijane z makiem i są przepyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  26. Witam serdecznie!
    po raz pierwszy robiłam dzisaj rogaliki i wybrałam twój przepis(najbardziej do mnie przemówił)z tym że mialam problemy z rozwałkowaniem ciasta musiałam dodać mąki.
    pozatym bardzo dobre.Szczerze polecam!!!

    OdpowiedzUsuń
  27. Bardzo dziękuję za komentarze i cieszę się , że rogaliki smakowały :-)
    A co do ilości mąki... Sama często muszę dodawać więcej niż podaje przepis , choć przyznam , że akurat tym razem nie miałam tego problemu.
    Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  28. A gdybym chciała zastapić drożdże suszone normalnymi to ile powinnam ich uzyć. jest jakiś przelicznik? Te rogaliki sa takie piękne...

    OdpowiedzUsuń
  29. Drożdże suszone x 2,5 = drożdże świeże , choć nie zawsze trzymam się sztywno tej zasady. Do tych rogalików powinno wystarczyć 30g świeżych drożdży.

    OdpowiedzUsuń
  30. Dziekuję Ci. Twój blog i jeszcze jeden równie sympatycznej Pani to moje lakrstwa na znużenie w pracy. Czytam i po prostu od razu dostaję...wypieków.

    OdpowiedzUsuń
  31. Jestem na Twojej stronie bardzo czesto, rogaliki zrobilam wczoraj, sa wysmienite, mieciutkie, wilgotne, pycha!Pierwszy raz robilam cos z drozdzami i wyszlo super. Przepis godny polecenia!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  32. Evenko zrobiłam i były pyszne. Robiłam z białym serkiem i z dżemem truskawkowym. Nastepnym razem mam za zadanie zrobic z powidłami, bo u mnie wszyscy kochają powidła. Mój mąż patrzył na mnie z podziwem i zachwytem. Sama nie mogę uwierzyć że zrobiłam samodzielnie coś tak pysznego. Teraz idę szukać u ciebie przepisu na ciasto drożdżowe z kruszonką. A co! Dziękuję!!!

    OdpowiedzUsuń
  33. Gratuluję i cieszę się , że przepis przypadł do gustu :-)

    P.S. Jeszcze nie podawałam przepisu na typowe ciasto drożdżowe z kruszonką. Najbardziej zbliżone to "Jabłecznik z migdałową skórką" i "Serowy placek ze śliwkami".

    OdpowiedzUsuń
  34. zastanawia mnie czy można te rogaliki zrobić z truskawkami. Po prostu owinąć trójkącikiem z ciasta całą truskawkę. Dałoby radę? Jak myślisz?

    OdpowiedzUsuń
  35. Hmmm... trzeba by było dość szczelnie owinąć tę truskawkę , żeby sok nie wypłynął , a przed włożeniem do środka posypać cukrem , żeby po upieczeniu nie była taka kwaśna ;-)
    Dodatkowo można gotowe rogaliki oblać lukrem.

    OdpowiedzUsuń
  36. Chyba spróbuję zrobic z truskawkami. Poza tym... co ja się przejmuję. Moge zrobić kilka z truskawkami, prę z serem i kilka z dżemikiem. Rogaliki to takie fajne ciasteczka, bo każdy może je nadziać tym co lubi. A te Twoje są wyjątkowo pyszne i tak zapadają w pamięć, że trzeba je zrobic ponownie :)

    OdpowiedzUsuń
  37. Evenko droga zrobiłam rogaliki z truskawkami. Owinęłam szczelnie truskawkę , tak jak mówiłaś i posłodziłam i .....uważam że to coś wspaniałego! Były przepyszne. Spróbuj koniecznie! Zrobiłam również z dżemem (nowością były rogaliki nadziane brzoskwiniową konfiturą) i te równiez są przepyszne. Niestety nie umiem zawijac rogalików, pomimo pieknej instrukcji, zawsze się wymażę tym dżemem i wszystko dookoła ale gdybyś miała ochote zobaczyc moje dzieło to mam tu fotki.
    1) ttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/01c3ba525faf0a0d.html
    2) http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/da0aa06115ce7676.html
    3) http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d2cf793f2d33028a.html

    OdpowiedzUsuń
  38. Cieszę się , że pomysł z truskawkami wypalił , może też się skuszę :-)
    Całkiem apetyczne te Twoje rogaliki , przynajmniej widać , co jest w środku , a z czasem nabierzesz wprawy w zawijaniu ;-)
    P.S. Ładna papuga.

    OdpowiedzUsuń
  39. dziekuję. Och nie wiem czy mi się ukiedyś uda zrobić takie kształtne jak twoje.
    W imieniu swoim i papużki dziękuję za komplement ;)

    OdpowiedzUsuń
  40. Naprawdę super,w całym domu jeszcze pachnie, dzieci się zajadają, generalnie nie mam zdolności kulinarnych i jestem w szoku,że mi wyszły i w dodatku takie smaczniutkie,i robiłam z truskawkami i z dzemem, jedne i drugie pyszne!!!POLECAM!!!!

    OdpowiedzUsuń
  41. Rogaliki wyglądają pysznie i chyba jutro zrobie, mam pytanie nie wiesz może czy można zawijać nutellę, czy nie wypłynie?

    OdpowiedzUsuń
  42. Sama nie próbowałam z Nutellą , ale myślę , że gdyby tak dokładnie docisnąć ciasto na rogach , to powinno być dobrze. Ewentualnie można z niego uformować bułeczki i wtedy na pewno nie wypłynie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  43. Hej Evenko,

    Nigdy wczesniej nie pieklam ciasta drozdzowego i troche sie balam ze mi nie wyjdzie, ale Twoj przepis okazal sie wspanialy. Byly pyszne i zrobilam pare z nutella wyszly super.

    Dziekuje i polecam

    Aga

    OdpowiedzUsuń
  44. Evenko,skorzytsałam z twego przepisu:)
    http://waniliowachmurka.blox.pl/2009/09/Zaproszenie-od-Olcika-Weekendowa-Cukiernia-14.html

    Buźka;*

    OdpowiedzUsuń
  45. Dziękuję za przepis !
    Rogaliki wyszły przepyszne, rodzinka się zachwyca. ; )

    OdpowiedzUsuń
  46. Bardzo fajny, prosty przepis - w sam raz dla tych, którzy boją się ciast drożdżowych ;) Super się udaje. Ja w ciągu tygodnia zrobiłam 2 serie. Za drugim razem dodałam ciut więcej cukru i według mnie smaczniejsze. bardzo dziękuję za ten przepis!
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  47. Szukałam przepisu na rogaliki z nadzieniem i wybrałam Pani - muszę przyznać, że jestem zachwycona, że udało mi się zrobić taką pyszną rzecz, zwłaszcza, że robiłam je pierwszy raz w życiu:)

    P.S. Przeglądam Pani blog - nie wiem, czy zajmuje się Pani gotowaniem zawodowo, ale Pani wypieki robią wrażenie. Jeśli jeszcze nie ma Pani własnej cukierni, to myślę, że warto pomyśleć o tym:)
    pozdrawiam i dziękuję za inspirację:)
    Justyna

    OdpowiedzUsuń
  48. Cieszę się , że rogaliki smakowały i bardzo dziękuję za miły komentarz :-)
    Wypiekaniem ciast zajmuję się wyłącznie amatorsko i nikt mnie tego nie uczył , nawet mama. Ale grunt to dobry , klarowny przepis , a Bajaderka (autorka prepisu) właśnie z takich słynie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  49. cudowne rogaliki właśnie zrobiłam pierwszy raz mi takie dobre wyszły . ja zrobiłam ze świerzymi jagodami. cudne . synkowi też smakują

    OdpowiedzUsuń
  50. Chcialam zrobic rogaliki i przypadkowo trafilam na przepis z Twojego bloga- wyszly piekne mieciutkie i pulchniutkie!!przepis rewelacyjny za ktory bardzo dziekuje. Od teraz wiem ze bede tu czesto zagladac bo naprawde warto!! :)aga

    OdpowiedzUsuń
  51. Dziękuję, bardzo się cieszę :-)

    OdpowiedzUsuń