Miałam upiec to ciasto już wcześniej, ale banerek z jabłuszkiem, który dostrzegłam na kilku blogach sprawił, że postanowiłam poczekać na Dzień Jabłka. Ostatnio nie biorę udziału w akcjach kulinarnych, bo trudno mi się dostosować (często zmieniam plany, odkładam z dnia na dzień albo całkiem rezygnuję z tego, co miałam upiec), dlatego też z radością teraz przyłączam się do jabłkowego świętowania.
Placek w sumie jest prosty, tylko ta pierwsza warstwa ciasta jest bardzo cienka i trzeba dokładnie wykleić nią blachę, ale reszta już idzie "jak z płatka". Warstwa serowa, jabłka z rodzynkami i przyprawami (ja ograniczyłam się tylko do cynamonu), a na wierzchu jeszcze jedna warstwa owsianej kruszonki. Bardzo smaczne ciasto, do tego dosyć zdrowe, choć zdecydowanie słodkie :-)
- 1 i 1/2 szkl. płatków owsianych
- 3/4 szkl. mąki
- 1/2 szkl. jasnego brązowego cukru
- 3/4 szkl. + 2 łyżki cukru (białego)
- 170 g masła*
- 450 g serka kremowego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 szkl. pokrojonych w grubą kostkę jabłek
- 1/2 szkl. rodzynek
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego (zamiast tego dałam odrobinę aromatu rumowego)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
*W oryginale jest to tłuszcz roślinny o maślanym smaku ('butter flavor shortening')
Wymieszać razem w misce płatki owsiane, mąkę, cukier brązowy i 1/4 szkl. cukru białego. Masło drobno pokroić i wymieszać z zawartością miski za pomocą widelca (ja użyłam palców ;-), aż powstanie masa podobna do kruszonki. Nadebrać 1 szklankę tej mieszanki, resztę równomiernie rozłożyć na blasze (ok. 23 x 33 cm, ale nie większej) i przycisnąć do dna. Piec wstępnie 12-15 minut w temp. 180 st.C.(ciasto nie powinno się zarumienić). Wystawić na kratkę kuchenną i lekko przestudzić.
Serek, jajka, wanilię i 1/2 szkl. cukru ubić mikserem. Gotową masę wyłożyć na podpieczony spód.
Jabłka wymieszać z rodzynkami, 2 łyżkami cukru, ekstraktem migdałowym i przyprawami (ja dodałam tylko cynamon). Wyłożyć na masę serową. Wierzch posypać resztą mieszanki owsianej. Piec kolejne 20-25 minut lub do momentu, aż wierzch lekko się zarumieni (ja piekłam 15 minut dłużej niż podaje przepis).
ja lubię takie ciasta dużo przypraw , niziutkie , coś dla mnie :DDDD
OdpowiedzUsuńBrzmi swietnie! Natychmiast wedruje na liste :)
OdpowiedzUsuńOjej jakie piękne to ciasto ! I zdrowe! :))
OdpowiedzUsuńBardzo, bardzo mi się podoba :)
Pozdrawiam ciepło:)
Evenko bardzo zachęcające zdjęcia. Co do ilości cukru to chyba rzeczywiście dość słodkie, ale to pewnie można zmienić. Z akcjami doskonale Cię rozumiem :)
OdpowiedzUsuńA ja przegapilam dzien jablka:( No nic, poczekam do nastepnego roku, a teraz ciesze oczy Twoim wypiekiem. Piekny, apetyczny placek!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
mi tez sie podoba tez przepis:D
OdpowiedzUsuńNiziutkie szybciej się je i można sięgnąć po następny kawałek :D
OdpowiedzUsuńSuper przepis!
Pozdrawiam prawie poniedziałkowo :D
Cieszę się , że Wam się podoba ten placuszek :-)
OdpowiedzUsuńWbrew pozorom jednym kawałeczkiem można zaspokoić apetyt na coś słodkiego , bo jest bardzo sycący ;-)
owsiana kruszonka jest najbardziej kusząca :-)
OdpowiedzUsuńTa kruszonka mnie powaliła ! Nawet jak ciągle zerkam na to malinowe( ale mnie męczy:)) to kawałeczek tego placuszka bym skubnęła :)
OdpowiedzUsuńSUPER :) !!
OdpowiedzUsuńZastanawiałam się ostatnio w jaki sposób wykorzystać duże ilości płatków owsianych. A chciałam spróbować czegoś niekonwencjonalnego ( co nie jest owsianką;) ). Serdecznie dziękuję Ci za ten przepis!
ciasto z jabłkami i dam sie pokroic. Wyglada niesamowicie ale pewnie smakuje jeszcze lepiej. Pozdrawiam futerkowakuchnia.blox.pl
OdpowiedzUsuńŁadne, Evenko! Jest tu wszystko, co lubię - jabłka, płatki , a dodatek sera jest co najmniej intrygujacy. Nie jadłam takiego połaczenia nigdy.
OdpowiedzUsuńDziękuję za komenatrze :-)
OdpowiedzUsuńMówią , że w życiu trzeba wszystkiego spróbować.Nie jestem co do tego przekonana , ale ciasto polecam jak najbardziej :-)
mniam :D
OdpowiedzUsuńEvenko, doradź, jaki serek użyc najlepiej?
OdpowiedzUsuńJa użyłam serka kremowego (cream cheese), ale myślę , że ze zwykłym białym serem (najlepiej takim trzykrotnie mielonym) ciasto smakowałoby jeszcze lepiej.
OdpowiedzUsuńAleż on mi się podoba:)!
OdpowiedzUsuńZakochałam się:D!
Bardzo fajny pomysł na ciasto. Jest ser i są jabłka, a do tego płatki owsiane... chyba spróbuję.
OdpowiedzUsuńDziękuje za ten przepis, ciasto jest obłędne jeśli ktoś jest fanem płatków owsianych, dałam mniej cukru i było wyśmienite. Ciasto znikło w przeciągu 3 godzin. :)
OdpowiedzUsuńSkusiłam się na zrobienie tego ciasta na weekend. I absolutnie nie żałuję. Wręcz przeciwnie, musiałam piec dodatkową blaszkę. Takie połączenie smaków idealnie trafiło w moje kubki smakowe! Spód z płatkami - kruchy i maślany. Do tego sernik (uwielbiam serniki) i jabłka z rodzynkami. Coś pysznego! Polecam wszystkim!
OdpowiedzUsuńJedyną moją modyfikacja było użycie większej ilości sera - 600g.
http://www.fotoszok.pl/upload/9a3712e8.jpg
Rewelacja!!! Pyszne ciasto, takie szybkie i latwe. Tylko ze ja dodalam wiecej sera:-)
OdpowiedzUsuń