Ostatnio próbuję skrócić listę przepisów "do wypróbowania", bo ciągle przybywa nowych. Miałam do wykorzystania maślankę, więc tym razem wybór padł na te oto bułeczki. Ciekawie wyglądające, najlepsze tuż po upieczeniu, podawane z dżemem, bo są niesłodkie, albo do obiadu.
Składniki na 12 bułeczek-koniczynek lub 12 okrągłych bułeczek:
- 3 i 1/4 szkl. mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1 op. drożdży suszonych (7 g)
- 1 szkl. maślanki
- 1 łyżka miodu
- 3 + 2 łyżki masła (rozpuszczonego)
- 1 jajko
W dużej misce wymieszać 1 i 1/2 szkl. mąki z drożdżami i solą.
Maślankę podgrzać (żeby była ciepła, ale nie gorąca), wymieszać z 3 łyżkami rozpuszczonego masła, miodem i jajkiem. Połączyć to z mieszanką mączną. Następnie dodać pozostałe 1 i 3/4 szkl. mąki (powstanie miękkie ciasto), wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i wyrabiać 7-8 minut, w razie potrzeby podsypując mąką.
Wyrobione ciasto podzielić na 36 jednakowych części, z każdej z nich uformować kulkę. Wkładać po 3 kulki do każdej natłuszczonej foremki muffinkowej.
Dla uzyskania większych, okrągłych bułeczek podzielić ciasto na 12 części, uformować kulki i wkładać do okrągłej (ok. 22 cm średnicy) formy.
Przygotowane bułeczki posmarować pozostałym masłem i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (do podwojenia objętości).
Po wyrośnięciu ponownie posmarować masłem i piec w temp. 200 st.C na rumiano (20-30 minut).
Podawać od razu po wyjęciu z piekarnika.
Przepis pochodzi z tej strony.
- 3 i 1/4 szkl. mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1 op. drożdży suszonych (7 g)
- 1 szkl. maślanki
- 1 łyżka miodu
- 3 + 2 łyżki masła (rozpuszczonego)
- 1 jajko
W dużej misce wymieszać 1 i 1/2 szkl. mąki z drożdżami i solą.
Maślankę podgrzać (żeby była ciepła, ale nie gorąca), wymieszać z 3 łyżkami rozpuszczonego masła, miodem i jajkiem. Połączyć to z mieszanką mączną. Następnie dodać pozostałe 1 i 3/4 szkl. mąki (powstanie miękkie ciasto), wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i wyrabiać 7-8 minut, w razie potrzeby podsypując mąką.
Wyrobione ciasto podzielić na 36 jednakowych części, z każdej z nich uformować kulkę. Wkładać po 3 kulki do każdej natłuszczonej foremki muffinkowej.
Dla uzyskania większych, okrągłych bułeczek podzielić ciasto na 12 części, uformować kulki i wkładać do okrągłej (ok. 22 cm średnicy) formy.
Przygotowane bułeczki posmarować pozostałym masłem i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (do podwojenia objętości).
Po wyrośnięciu ponownie posmarować masłem i piec w temp. 200 st.C na rumiano (20-30 minut).
Podawać od razu po wyjęciu z piekarnika.
Przepis pochodzi z tej strony.
jak koniczynki wyglądają :)
OdpowiedzUsuńa w środku puszek
Wyglądają ślicznie:) Bardzo ciekawe bułeczki, pewnie kiedys się skuszę:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko z zimnego Gdanska :***
Wyglądają na pyszne i delikatne. Moja lista jest ogromna i wiem jakie to trudne wybrać coś z takiej długiego spisu. Ostatnio stawiam na emocje, albo zaiskrzy i robię nawet w nocy, albo czekam na lepszą okazję :)
OdpowiedzUsuńWyglądają super puszyście :) Bardzo lubię takie maślankowe bułeczki, przepis zapisuje :)
OdpowiedzUsuńPrzesliczne te koniczynki! Bardzo mi sie spodobaly :)
OdpowiedzUsuńPS. Tez powinnam skrocic moja liste 'do zrobienia', ale nie wiem czy kiedys mi sie to faktycznie uda ;)
Pozdrawiam!
Bardzo mi sie podobają te bułeczki:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Wam :-)
OdpowiedzUsuńZ tą moja listą to jest tak , że na miejsce jednego wypróbowanego przepisu dochodzi kilka nowych ;-))
Rzeczywiście smakowite.I fajne fotki...
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
OdpowiedzUsuńWygladaja cudownie. Sa takie puszyste. Mniam! :)
OdpowiedzUsuńCudowne koniczynki :)
OdpowiedzUsuńCóż za cudeńka się u Ciebie pojawiły. W sam raz na leniwe niedzielne śniadanko.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Dziękuję i pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńEvenko, Twój przepis został wybrany do 20tej edycji Foodelkowych przepisów tygodnia, zapraszam do nas po baner :)
OdpowiedzUsuńSlicznie się prezentuja, niesamowicie delikatnie!
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
OdpowiedzUsuńAle ładne :) I jak się apetycznie dzielą na trzy :)
OdpowiedzUsuńFantastyczne bułeczki Evenko upiekłaś! Bardzo smakowicie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńCieszę się , że Wam się podobają :-)
OdpowiedzUsuńPrzeuroczo wyglądają :)
OdpowiedzUsuńRównież je upiekłam ;) są idealne na śniadanie z dżemem truskawkowym :D Pycha!
OdpowiedzUsuń