poniedziałek, 18 stycznia 2010

Duet biszkoptowy z jogurtem



Warstwowe, ale bardzo proste ciasto. Przepis na nie miałam zapisany już od dawna w swoim notatniku, ale jakoś nigdy wcześniej nie było okazji, żeby z niego skorzystać. Prawdopodobnie pochodzi on tak naprawdę z gazetki "Ciasta domowe", bo z doświadczenia wiem, że tamtejsze przepisy choć ciekawe, to często wymagają dopracowania. Tak było i z tą recepturą. Piekłam to ciasto już dwa razy, jednak za pierwszym razem dolna warstwa wyszła zbyt tłusta, a biszkopt aż za bardzo puszysty. Dokonałam kilku zmian i za drugim razem ciasto było zdecydowanie lepsze. Być może za trzecim też jeszcze bym trochę pokombinowała (pominęłabym proszek do pieczenia w biszkopcie i dodała więcej mąki do ciasta dolnego), ale póki co zostawiam tak jak jest, bo ciasto już jest dobre - delikatne i mięciutkie, a dzięki jogurtowi wyraziste w smaku.


Ciasto:

- 10 dag mąki

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 5 dag masła

- 10 dag cukru pudru

- 1 żółtko

- 2 łyżki śmietany


Biszkopt:

- 3 jajka

- 3 łyżki cukru

- 3 czubate łyżki mąki

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Ponadto:

- 2 kubki (u mnie po 170 g każdy) jogurtu brzoskwiniowego (wyjąć wcześniej z lodówki, żeby się ogrzał)

- posiekane orzechy laskowe do posypania


Na ciasto: Masło utrzeć z cukrem pudrem, żółtkiem i śmietaną. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Ciasto wyłożyć do blaszki (20 x 30 cm) i równo rozsmarować. Piec w temp. 180 st.C przez ok. 20 minut (nie musi być zarumienione, ale sprężyste w dotyku).

Na gorące ciasto wyłożyć jogurty i piec jeszcze 5 minut.

Utrzeć żółtka z cukrem i 2 łyżkami wody, połączyć z ubitą pianą z białek i mąką wymieszaną z proszkiem. Wyłożyć na ciepłe ciasto i posypać orzechami. Piec kolejne 15-20 minut.

6 komentarzy:

  1. Ładne i wygląda na takie delikatne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mi sie podoba to ciasto:) A ja chyba jeszcze mam nawet troche jogurtu w lodóce:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy przepis! Zapisuje do wyprobowania...
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. O jakie interesujące ciasto! Coś czuję, że będzie równie dobre jak to puszyste z brzoskwiniami, cynamonem i imbirem
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Ślicznie i bardzo delikatnie wygląda. Myślę, ze jest bardzo pyszne:))
    pozdrawiam ciepło:))

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję i zachęcam do wypróbowania :-)

    OdpowiedzUsuń