Warstwowe, ale bardzo proste ciasto. Przepis na nie miałam zapisany już od dawna w swoim notatniku, ale jakoś nigdy wcześniej nie było okazji, żeby z niego skorzystać. Prawdopodobnie pochodzi on tak naprawdę z gazetki "Ciasta domowe", bo z doświadczenia wiem, że tamtejsze przepisy choć ciekawe, to często wymagają dopracowania. Tak było i z tą recepturą. Piekłam to ciasto już dwa razy, jednak za pierwszym razem dolna warstwa wyszła zbyt tłusta, a biszkopt aż za bardzo puszysty. Dokonałam kilku zmian i za drugim razem ciasto było zdecydowanie lepsze. Być może za trzecim też jeszcze bym trochę pokombinowała (pominęłabym proszek do pieczenia w biszkopcie i dodała więcej mąki do ciasta dolnego), ale póki co zostawiam tak jak jest, bo ciasto już jest dobre - delikatne i mięciutkie, a dzięki jogurtowi wyraziste w smaku.
Ciasto:
- 10 dag mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- 1 żółtko
- 2 łyżki śmietany
Biszkopt:
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 3 czubate łyżki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ponadto:
- 2 kubki (u mnie po 170 g każdy) jogurtu brzoskwiniowego (wyjąć wcześniej z lodówki, żeby się ogrzał)
- posiekane orzechy laskowe do posypania
Na ciasto: Masło utrzeć z cukrem pudrem, żółtkiem i śmietaną. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Ciasto wyłożyć do blaszki (20 x 30 cm) i równo rozsmarować. Piec w temp. 180 st.C przez ok. 20 minut (nie musi być zarumienione, ale sprężyste w dotyku).
Na gorące ciasto wyłożyć jogurty i piec jeszcze 5 minut.
Utrzeć żółtka z cukrem i 2 łyżkami wody, połączyć z ubitą pianą z białek i mąką wymieszaną z proszkiem. Wyłożyć na ciepłe ciasto i posypać orzechami. Piec kolejne 15-20 minut.
Ładne i wygląda na takie delikatne.
OdpowiedzUsuńBardzo mi sie podoba to ciasto:) A ja chyba jeszcze mam nawet troche jogurtu w lodóce:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis! Zapisuje do wyprobowania...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
O jakie interesujące ciasto! Coś czuję, że będzie równie dobre jak to puszyste z brzoskwiniami, cynamonem i imbirem
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ślicznie i bardzo delikatnie wygląda. Myślę, ze jest bardzo pyszne:))
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło:))
Dziękuję i zachęcam do wypróbowania :-)
OdpowiedzUsuń